Njemačka humanitarna organizacija HELP pomaže RE populaciji u Crnoj Gori

Savezno ministarstvo za unutrašnje poslove Njemačke juče je graničnoj policiji doniralo 455 litara sredstava za dezinfekciju vrijednosti oko 5.000 eura
1886 pregleda 1 komentar(a)
Donacija iz Luksemburga, Foto: Privatna Arhiva
Donacija iz Luksemburga, Foto: Privatna Arhiva

Njemačka humanitarna organizacija HELP podijeliće novih 1.650 paketa pomoći za 1.296 romsko-egipćanskih (RE) porodica u 13 crnogorskih opština. Osim hrane i higijenskih sredstava, najugroženijoj kategoriji građana u Crnoj Gori, romskoj i egipćanskoj populaciji, će biti dodijeljeno 100 mobilnih telefona sa internet paketima za 100 RE djece zbog pandemije koronaviusa, kako bi se podržao program #učidoma, imajući u vidu da veliki broj RE populacije nema internet konekciju.

Osim toga, još 12 SIM kartica sa mobilnim internetom u trajanju od dva mjeseca će biti dodijeljeno za 12 školskih medijatora koji pomažu RE djeci. Vrijednost pomoći koja je finansirana od njemačke vlade je 82.900 eura.

“Kompanija Telekom sufinansirala je cijenu telefona i interneta. Telekom je uz to obezbijedio i 12 kartica sa 30GB interneta za dva mjeseca bez naknade za romske medijatore u Nikšiću, Podgorici i Beranama. Ukupno učešće Telekoma u ovoj incijativi je 9.263 eura. Nova pomoć će se dijelti u sljedećim opštinama: Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Ulcinj, Herceg Novi, Bar, Budva, Kotor, Tivat, Podgorica, Cetinje, Pljevlja i Rožaje”, saopšteno je iz HELP-a i navodi da će već danas u OŠ ”Božidar Vuković Podgoričanin” biti podijeljno 70 telefona za RE djecu.

Savezno ministarstvo za unutrašnje poslove Njemačke juče je graničnoj policiji doniralo 455 litara sredstava za dezinfekciju vrijednosti oko 5.000 eura.

Četvrtim kontigentom pomoći, koji će biti dijeljen u drugoj polovini sedmice, biće obuhvaćene i kategorije stanovništva koje su, usljed epidemiološke situacije dospjele u stanje socijalne potrebe, a kojima će pomoć biti podijeljena uz konsultovanje predstavnika mjesnih zajednica, zaključeno na sastanku Tima za socijalnu zaštitu Opštine Tivat.

“Do sada je podijeljeno 347 higijensko-sanitarnih i paketa sa namirnicima uključujući i 116 paketa za RE populaciju koji su stigli kao donacija romskih NVO“, rekao je sekretar OO Crveni krst Duško Božović. Ocijenjeno je da konstantno pristiže pomoć privrede i preduzeća, a među donacijama koje su nedavno uplaćene najznačajnija je finansijska podrška DOO Parking servis. Finansijsku donaciju je uputio i proslavljeni tivatski vaterpolista Vjekoslav Pasković.

ZEKAT fondacija koja djeluje u okvirima Islamske Zajednice u Crnoj Gori,zahvalila s en apomoći dijaspori u Luksemburgu, koja je u akciji pod nazivom “Luksemburg za domovinu“ donirala 530 paketa opštinama Rožaje, Plav i Gusinje. Odbor Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku donirala je 93.500 dolara za, kako se navodi, “socijalno ugrožene porodice u Sandžaku, Crnoj Gori, BiH i Kosovu.

Funkcioneri i rukovodioci Opštine Gusinje donirali su NKT-u dio sredstava od svoje martovske zarade u ukupnom iznosu od 2.750 eura. Ta Opština je tokom marta NKT iz budžeta uplatila 5.000 eura, dok će odbornici u narednom periodu donirati svoje martovske naknade.

Bonus video: