Njemačko groblje biće izgrađeno u Zeti, umjesto u Danilovgradu

Vlada Crne Gore izmijenila je odluku o lokaciji za groblje nastradalih njemačkih vojnika nakon što su se porodica Šaranovića i prestavnici SUBNOR-a usprotivili
289 pregleda 0 komentar(a)
Vojni aerodrom Golubovci, Foto: Google
Vojni aerodrom Golubovci, Foto: Google
Ažurirano: 12.12.2013. 20:36h

Groblje za poginule njemačke vojnike tokom Drugog svjetskog rata neće biti u okviru vojne kasarne “Milovan Šaranović” u Danilovgradu, kako je odlučeno u martu 2011. godine, već u Golubovcima, na vojnom aerodromu.

Vlada Crne Gore izmijenila je odluku o lokaciji za groblje nastradalih njemačkih vojnika nakon što su se porodica Šaranovića i prestavnici SUBNOR-a usprotivili, a sporna je bila i planska dokumentacija.

U informaciji Vlade podsjeća se da su Sporazumom o grobovima stradalih u ratovima, koji je potpisan u Podgorici 10. avgusta 2011. između Vlade Crne Gore i VIade Savezne Republike Njemačke, regulisano da će “Vlada Crne Gore i Vlada SR Njemačke uzajamno, za prošlost i budućnost, besplatno i na neograničeno vrijeme obezbijediti da se zemljišne površine, koje služe kao ratna groblja, koriste kao trajna počivalista njihovih stradalih u ratovima”.

Ministarstvo odbrane je potom pokrenulo postupak geodetske parcelacije lokacije u Danilovgradu radi definisanja katastarske parcele za ovu namjenu.

“Zbog nastalih problema u donošenju planske dokumentacije, protivljenja SUBNOR-a i porodice narodnog heroja Milovana Šaranovića, čije ime nosi kasarna u Danilovgradu, Ministarstvo odbrane je, kao alternativno rješenje za lokaciju za pohranu posmrtnih ostataka Njemaca stradalih u ratovima koji se nalaze na teritoriji Crne Gore, predložilo prostor površine 2.600 m2 na sjevernom dijelu vojnog aerodroma Golubovci, na dijelu KP 541/1, upisane u LN 510, KO Golubovci, kao svojina Crne Gore. U skladu sa Sporazumom o grobovima stradalih u ratovima, Vlada Savezne Republike Njemačke finansiraće izgradnju groblja”, stoji u informaciji.

Bonus video: