"Noćni vukovi" žele ujedinjenje pravoslavaca

Predstavnik motokluba “Noćni vukovi”, Federacije mototurizma Rusije Strogoj Jevgenijev istakao je da su u posljednjih 10 godina prošli više od 30 maršuta po Balkanskom poluostrvu i otkrili bogat svijet svetih mjesta Crne Gore.
141 pregleda 28 komentar(a)
Noćni Vukovi, Foto: Filip Roganović
Noćni Vukovi, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.09.2016. 06:49h

Balkanski hodočasni centar imaće cilj da objedini sve zemlje u kojima žive pravoslavci, ali i da pomogne vjernicima iz Rusije da više posjećuju sveta mjesta u Crnoj Gori i obratno.

To je u subotu ocijenjeno na konferenciji za medije “Sveta gora”, koja je posvećena tom projektu i hodočašću crnogorskih i ruskih motociklista po svetim mjestima Crne Gore, Grčke, Srbije, Bugarske i Rusije.

Predstavnik motokluba “Noćni vukovi”, Federacije mototurizma Rusije Strogoj Jevgenijev istakao je da su u posljednjih 10 godina prošli više od 30 maršuta po Balkanskom poluostrvu i otkrili bogat svijet svetih mjesta Crne Gore.

“Naši događaji postavljaju za cilj ujedinjenje naroda pravoslavne vjere u današnjici, u teškom vremenu, kada nevidljivi režiser pokušava da razbije naše mnogovjekovno bratstvo, intrigama i smetnjama, i da unese nemir u naš pravoslavni svijet, mržnjom”, naglasio je on.

On je rekao da su motociklističke rute otvorenog karakera i da se zainteresovani mogu pridružiti motociklom ili automobilom, a da im je posebno drago kada vide omladinu. “Tek smo se vratili iz Bugarske i nadamo se da ćemo u oktobru ili novembru imati hodočašće u Crnoj Gori”, naglasio je Jevgenijev.

Na pitanje kako komentariše to što su u pojedinim zemljama, na primjer Poljskoj, proglašeni za prijetnju, odgovorio je da smatra da je ružno da gosti budu protjerani iz zemlje u koju su došli sa najboljom namjerom.

Predstavnik motokluba “Noćni vukovi” iz Crne Gore Željko Vukčević rekao je da krajem oktobra oko 40 motociklista ide na Hilandar i da će tako biti svake godine.

“Još važniji događaj je konkurs 'Zašto volim Rusiju'. Tri najbolja učenika osnovnih i srednjih škola sa po jednim roditeljem otputovali su u Moskvu za Novu godinu. Jedna djevojka je dobila stipendiju i fakultetstko obrazovanje nastaviće u Moskvi”, pojasnio je Vukčević.

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Anđelko Boričić naglasio je da među motociklistima “Noćnih vukova” ima i sveštenika i da je uloga “Noćnih vukova” velika.

“U cijeloj organizaciji 'Noćnih vukova' vidi se ozbiljnost na kojoj mnogi mogu da pozavide.... U cirkusu možete da nađete i medvjede i slonove koji su jači, ali vukove ne možete”, naglasio je Boričić.

Dječja motociklistička škola i u CG

Među motociklistima iz “Noćnih vukova” ima pravnika, ljekara, zanatlija... koji imaju za cilj ujedinjenje pravoslavaca, saopšteno je na konferenciji.

Predstavnik Moskovskog centra međunarodne saradnje Igor Tokar naglasio je da na kraju motociklističkih tura dođu do zaključka da rade ispravnu stvar.

Prema riječima učesnika, “Noćni vukovi” posvećuju pažnju i djeci, pa je tako na Krimu osnovana dječja motociklistička škola, koju je podržala vlada Rusije. Istakli su da postoje planovi da se nešto slično osnuje i u Crnoj Gori.

Bonus video: