Nova cijena vode za stanovnike glavnog grada

"Naša velika akcija preusmjerena je ka Gornjoj Zeti, čiji stanovnici već tri godine ne plaćaju ni jedan jedini cent za vodu ", kazao je Mugoša
0 komentar(a)
Regionalni vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Regionalni vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.07.2011. 18:17h

Podgoričani će, umjesto dosadašnjih 24, plaćati 40 centi za kubni metar vode.

Nova cijena vode, kako je ranije najavio direktor Javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacije” Vladan Vučelić, važiće samo za fizička lica, dok će za ostale kategorije ostati na istom nivou.

Cijena vode će za podgorička domaćinstva i pored poskupljenja biti četiri do šest puta niža od one koju plaćaju stanovnici bilo kojeg malo većeg grada u Crnoj Gori.

Prema riječima Vučelića nova cijena vode je i dalje deplasirana, jer građani svih gradova na primorju plaćaju euro do 1,15 za metar kubni.

On je u prilog povećanju naveo i zaključke Evropske studije, gdje se napominje da je za održavanje postojećeg vodovodnog sistema cjenovna politika Glavnog grada apsolutno neodrživa.

Da je sistem neodrživ, kazao je Vučelić, najbolje govori podatak da je u prošloj godini sa svih vodoizvorišta u sistem pušteno skoro 40 miliona kubika vode, od čega je fakturisano nešto manje od 15 miliona, te su ukupni gubici u vodovodnom sistemu Podgorice iznosili blizu 62 odsto.

"Maksimalni tehnički gubici su 25 odsto, što znači da se preostalih 37 odsto nelegalno troši, a kada se gubici pretvore u kubike vode, odnosno 16 miliona za prošlu godinu u glavnom gradu, to je dovoljna količina da se vodom snabdije još jedan grad veličine Podgorice", rekao je Vučelić.

Direktor Vodovoda apelovao je na sugrađane, prije svega zbog zaštite njihovih budžeta, da racionalno troše vodu, i istu ne kradu, jer će biti krivično sankcionisani

U prilog povećanju cijene, gradonačelnik Miomir Mugoša je poručio građanima da, iako je obnovljivi resurs, moraju da nauče kako da vodu štede.

"Nije nam cilj da ostavimo bilo koga bez vode, ali je sada naša velika akcija preusmjerena ka Gornjoj Zeti, čiji stanovnici već tri godine ne plaćaju ni jedan jedini cent za vodu ", kazao je Mugoša, podsjećajući građane da "ne žive u doba idealkomunizma, kada se nešto dijeli džabe, jer sistem tako ne može opstati”.

Bonus video: