Nova metoda život spasava: Rak materice se može spriječiti

Direktor Odjeljenja za kontrolu kancera pri Ministarstvu zdravlja Turske Murat Gultekin je juče u Kliničkom centru Crne Gore održao predavanje tokom kojeg je govorio o iskustvu Turske sa programom prevencije raka grlića materice
4 komentar(a)
Murat Gultekin, Foto: Filip Roganović
Murat Gultekin, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.09.2015. 19:05h

Karcinom grlića materice se stoprocentno može spriječiti i velika je šteta izgubiti jedan život, ako imamo mogućnost za preventivu, poručio je Direktor Odjeljenja za kontrolu kancera pri Ministarstvu zdravlja Turske Murat Gultekin.

On je juče u Kliničkom centru Crne Gore održao predavanje tokom kojeg je govorio o iskustvu Turske sa programom prevencije raka grlića materice.

Gultekin je rekao da u Turskoj postoji program rane detekcije raka cervirksa, te da zastarjeli, zasnovan na citolološkim analizama, koji je počeo 1982. godine, nikada nije dao željene rezultate:

“Program smo promijenili u primarni skrining, što znači da radimo test kojim se otkriva postojanje humanog papiloma virusa (HPV)”.

Gultekin je istakao da se program skrininga i prevencije raka radi pacijentkinjama starijim od 30 godina i da je cilj turske Vlade da se u toj zemlji primjeni na sve žene. Naglasio je da su za godinu dana novim programom pregledali dva miliona žena i da je godišnje u prosjeku otkriveno osam hiljada slučajeva kancera grlića materica u ranoj fazi.

Gultekin, koji namjerava da u Crnoj Gori i regionu pruži informacije i podijeli iskustvo o raku grlića materice, tvrdi da žele da pomognu u spasavanju života i da će izvršna vlast pokazati kako cijeni žene u društvu.

Bonus video: