Nova pijaca na Koniku nije zvanično otvorena, ali radi: Više prodavaca nego kupaca

„Nemamo mušterija. Na staroj pijaci smo imali mnogo veće pazare, sada ovdje niko ne dolazi, jer nemamo reklamu, zabačeni smo, pa građani ni ne vide da smo tu. Na staroj pijaci su mušterije znale iz kola samo da potrguju, a imali smo i stalne mušterije“, požalila se Adela
81 pregleda 1 komentar(a)
Pijaca, Konik, Foto: Luka Zeković
Pijaca, Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2017. 20:24h

Nova pijaca na Koniku, iako još nije zvanično otvorena, počela je sa radom. Prodavci sa stare pijace koja se nalazila u blizini Doma zdravlja, kazali su da su morali da pređu u prostorije nove pijace posljednjeg dana decembra.

„Tezge na staroj pijaci se uklanjaju“, kazao je jedan od prodavaca .

Prodavci ne znaju kada će biti zvanično otvaranje. Tvrde da su im nadležni najavili da će otvaranje biti poslije praznika, ali ne i kada.

„Bili smo spremni da pređemo u novu pijacu 19. decembra, kada smo očekivali da će biti svečano otvaranje, čak smo i nabavili i više robe, jer smo očekivali da će biti velika potražnja, ali ništa od toga“, kazala je prodavačica Adela.

Do tada robu prodaju u izuzetno nepovoljnjim uslovima, nemaju grijanja, a kazali su da je do nedavno i prokišnjavalo. Međutim, radovi kojima će im se obezbijediti bolji uslovi su u toku.

Pored uslova, koji se, osim čistoće, za koju kažu da je na visokom nivou, ne razlikuju mnogo od onih na staroj pijaci, mnogo veći problem za prodavce je to što njihovi sugrađani ne znaju da od nedavno prodaju na ovoj lokaciji.

„Nemamo mušterija. Na staroj pijaci smo imali mnogo veće pazare, sada ovdje niko ne dolazi, jer nemamo reklamu, zabačeni smo, pa građani ni ne vide da smo tu. Na staroj pijaci su mušterije znale iz kola samo da potrguju, a imali smo i stalne mušterije“, požalila se Adela.

Nekoliko zakupaca tezgi je odustalo od prodaje, jer su vidjeli da ne mogu dnevno da usluže ni pet mušterija.

Prodavci dodaju da sada imaju i jaku konkurenciju, susjedni hipermarket „Franca“, koji nudi neke artikle po nižoj cijeni od onih na pijaci.

Stoga se trgovci domišljaju na koji način bi mogli navesti kupce da posjete i pazare na njihovim tezgama. Iako za zakup sada plaćaju više , cijene nisu mijenjali, kao ni ponudu.

„Neki se boje da će ovdje biti skuplje, zato imamo akcije na pojedinu robu, poput mandarina, 4 kilograma za euro“, rekla je Adela.

Decembra 2015. godine, gradonačelnik Slavoljub Stijepović je sa kompanijom „Mesopromet-Franca“, u okviru privatno-javnog partnerstva, postavio kamen-temeljac za izgradnju poslovnog centra u Ulici Avda Međedovića.

Stijepović je tada saopštio da investicija iznosi 3,5 miliona eura, od čega je Glavni grad uložio zemljište za izgradnju i komunalije, dok je izgradnja objekta bila obaveza privatnog partnera.

Prodavci se žale da im je na novoj pijaci hladno

Na zelenoj pijaci, koja se nalazi u prizemlju poslovnog centra, trenutno posluje desetak prodavača. U ponudi je voće, povrće, med, čajevi... U ovom dijelu građani mogu kupiti i jaja, mliječne proizvode, ribu i cvijeće.

Odjeća se prodaje na spratu iznad zelene pijace, gdje se nalazi oko 30 mjesta za prodaju. Uslovi ni u ovom dijelu pijace nisu bolji.

„Hladno je i nemamo mušterija“, kazala je jedna od prodavačica.

Iz preduzeća „Tržnice i pijace“ objavili su juče javni poziv za zakup poslovnih prostora i tezgi ovom tržnom centru.

U ponudi je šest tezgi na zelenoj pijaci, a početna cijena kvadrata je 45 eura. Takođe u zakup se nude i tri poslovna prostora na spratu za prodaju robe široke potrošnje, a početna cijena kvadrata je 25 eura.

„U cijenu zakupa poslovnih prostora, prodajnih mjesta i tezgi nije uračunat PDV“, navodi se u javnom pozivu.

Bonus video: