Novaković: Prave cirkus jer im projekti nijesu prošli

Direktorica CRNVO se oglasila povodom optužbi Dragiše Janjuševića i Almera Mekića
1 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva Vijesti
Ana Novaković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.06.2012. 16:05h

Direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković ponovila je zahtjev predstavnicima NVO Centar za političku edukaciju i “Euromost” Dragiši Janjuševiću i Almeru Mekiću da podnesu krivičnu prijavu protiv CRNVO ukoliko su ubijeđeni u tvrdnje da je na neregularan način dijeljen novac Evropske unije. Ona je ocijenila da se medijski cirkus pravi isključivo zato što njihovi projekti nijesu podržani.

Novaković je reagovala na njihove optužbe da je ona zloupotrijebila položaj i omogućila koleginici da dobije novac, kao i da je prećutala neregularnosti oko promjene lokacije sjedišta NVO Mladi info tokom trajanja konkursa CRNVO.

Direktorica CRNVO je saopštila kako Janjušević i Mekić treba da se dogovore da li će pokrenuti krivični postupak za koje su iznijeli navodne optužbe u medijima: “Na taj način će doprinjeti da se situacija u Crnoj Gori i civilnom sektoru poboljša, ili će ovo ostati još jedan bijedan, i blijedi pokušaj da se jednoj organizaciji koja ima svoju poziciju u zajednici, nanese šteta”.

Ona je saopštila da je CRNVO organizacija koja je registrovana u Crnoj Gori, zbog čega je, ukoliko postoji zloupotreba bilo čijeg novca, pa i građana EU, zakonska obaveza onih koji imaju dokaze da pokrenu postupak pred nadležnim sudom.

“Potpisivanjem ugovora između CRNVO i Delegacije EU, trošenje sredstava podliježe domaćim propisima. To bi Janjuševića morao da zna jer ga je valjda znanje i poznavanje standarda i propisa EU preporučilo da svojevremeno objavi poneki tekst o evropskim integracijama”, saopštila je Novaković.

Metodologija rada u komisijama, kako je rekla, treba da bude poznata onima koji se predstavljaju aktivistima civilnog društva, a to je da se projekti ocjenjuju prosječnom ocjenom članova komisije i da se izuzećem jednog člana prosječna ocjena ne umanjuje.

“Zahvaljujemo Janjuševiću što je u svojoj reakciji, diskreditujući sam sebe, ukazao na suštinu problema. Dakle, kada on kao službenik lokalne samouprave konkuriše na konkurs opštinske komisije ispred NVO u kojoj je predsjednik, to nije uradio on nego organizacija. Ali kada se na konkurs koji objavi CRNVO prijavi organizacija čiji je jedan od pet osnivača osoba trenutno zaposlena u CRNVO-u, onda je to korupcija i predstavlja se kao dobit za osobu zaposlenu u CRNVO”, istakla je Novaković.

Prema riječima Novaković, Janjušević je službenik lokalne samouprave kada mu to odgovara, a aktivista civilnog društva i borac za uspostavljanje etičkih standarda u sektoru kada druge prilike nalažu: “Ponavljamo, jedina 'korupcija' zbog koje Janjušević i Mekić prave medijski cirkus je ta što njihovi projekti nijesu podržani na konkursu”.

Bonus video: