Novi požar na jahti u Herceg Novom

Načelnik opštinske službe zaštite Branko Mitrović kazao je "Vijestima" da nije bilo opasnosti da se požar proširi i da je oko jahte postavljen zaštitni pojas
81 pregleda 6 komentar(a)
jahta opet gori, Foto: Čitalac reporter
jahta opet gori, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 27.05.2013. 17:26h

Na ostacima motorne jahte Sirena, koja je juče skoro uništena u požaru danas oko 17 sati, ponovo se danas pojavila vatra a vatrogasna jedinica iz Herceg Novog sa dva vozila uspjela je prije pola sata da ugasi požar.

Načelnik opštinske službe zaštite Branko Mitrović kazao je "Vijestima" da nije bilo opasnosti da se požar proširi i da je oko jahte postavljen zaštitni pojas.

Juče oko 9 sati izbio je požar na Sireni koja plovi pod zastavom SAD i koja je bila usidrena u Topljanskom zalivu. Sva tri člana posade uspjela su neozlijeđena da napuste brod i sigurnost nađu na obali.

“Nije sve urađeno kako struka i propisi nalažu”, kažu upućeni u pomorstvo i zakone koji vladaju u svijetu.

Primjećuju da je specijalizovana ekipa za gašenje požara na moru stigla tek četiri sata nakon izbijanja požara i tada postavili zaštitni pojas u moru. To znači da je dio nafte iscurio u more, a dio koji nije izgorio i druge štetne materije i dalje nesmetano odlaze u more jer je dio jahte još u vodi.

Herceg Novi: Izgorjela jahta >>>

"Ovakvi i slični incidenti ugržavaju morsku travu Posedonia oceanika", upozorava dr Ljubo Radojičić, viši naučni saradnik u Institutu Dr Simo Milošević u Igalu. Ovaj stručnjak koji je doktorirao iz oblasti balneologije, odnosno na prirodnim i ljekovitim faktorima crnogorskog primorja, upozorava da nestajanje murave može da ugrozi stvaranje ljekovitog blata, ali i imidža Instituta i Igala kao lječilišnog mjesta, baziranog upravo na svojstvima peloida.

Mitrović je kazao i da je brigu o olupini motorne jahte Sirena i neon uklanjanje iz mora preuzela Lučka kapetanija Kotor.

Bonus video: