Novinare napadaju jer je to nekažnjivo

Platforma “Mapiranje medijskih sloboda” o stanju u Crnoj Gori
394 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj poslije napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović
Uviđaj poslije napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, Foto: Boris Pejović

Činjenica da oni koji prijete novinarima prolaze nekažnjeno, glavni je razlog i dalje velikog broja registrovanih slučajeva zastrašivanja medija u Crnoj Gori, navodi se u platformi koju je objavila platforma “Mapping Media Freedom” (Mapiranje medijskih sloboda).

Ova platforma pokrenuta je 2014, a projekat prati prijetnje, napade i ograničenja novinara i mapira ih crnim tačkama na teritoriji 43 evropske zemlje. Platformu je podržala Evropska unija.

U izvještaju se podsjeća da je u Crnoj Gori, 19 od 47 indicenata koji su prijavljeni od maja 2014. do avgusta 2018, uključivalo fizički napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić i prijetnje.

Prijetnje dolaze iz različitih izvora i uključuju, pored ostalih, i politički povezane pojedince i političare, o čemu svjedoče i novinski naslovi, poput: “Brat premijera prijetio novinarima...”

Iz Sidnikata medija Crne Gore organizaciji “Mapping Media Freedom” su kazali da je eskalacija prijetnji i zastrašivanja rezultat neriješenih napada, kao i ubistvo direktora i glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića 2004. godine.

Tea Gorjanc-Prelević iz Akcije za ljudska prava (HRA), kao jedan od glavnih razloga za prijetnje novinarima, navodi nepoštovanje zakona i institucija, “posebno ako je osoba koja prijeti povezana sa vlastima”. Iz HRA dodaju da bi prioritet u rješavanju problema trebalo dati jačanju vladavine prava za sve vrste kriminalnog ponašanja, te da bi trebalo izvršiti pritisak na državu da istraži i sankcioniše sve koji prijete novinarima.

Bonus video: