Novljani u posjeti kolegama iz konavoskog Vodovoda: Probleme rješavati zajednički

Nakon priključenja na lokalno izvorište Ljuta u Konavlima, prije dvije godine potrošači u Herceg Novog imaju dodatnih 50 litara vode u sekundi u toku ljetnih mjeseci , kada se zbog remonta tunela HE Trebišnjica, u prosjeku mjesec, obustavlja isporuka vode iz tog sistema
94 pregleda 0 komentar(a)
vodovod, Foto: Slavica Kosić
vodovod, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.12.2017. 11:07h

Predstavnici hercegnovskog Vodovoda u Čilipima u susjednoj Hrvatskoj razgovarali su sa kolegama iz Konavoskog komunalnog društva o tehničkim problemima vodosnabdjevanja i kanalisanja otpadnih voda.Herceg Novi iz sistema Trebišnjica Plat dobija oko 450 litara vode u sekundi , što je oko 70 odsto potreba najveće hercegnovske opštine .

“Nakon sastanka organizovan je obilazak transportnog cjevovoda Plat-Debeli brijeg i razmatrani problemi koji su uspješno riješeni u predhodnom periodu, kao i aktuelna problematika vezana za urbanizaciju Konavala i njen uticaj na trasu cjevovoda koji se nalazi u magistralnom pojasu”, kazala je vd direktorica hercegnovskog Vodovoda Olivera Doklestić . Na trasi cjevovoda izgrađeno je veliki broj kuća koje su i priključene na njega.

Podsjećamo da je cjevovod kroz Konavle izgradjen samodoprinosom gradjana Herceg Novog početkom 80 tih godina prošlog vijeka dok smo živjeli u zajedničkoj državi. Kroz hrvatsku teritoriju prolazi u dužini od 22 kilometra, a od granice na Debelom brijegu do filter stanice Mojdež cjevovod je dug 10 kilometara. Tokom I nakon rata devedestih godina cjevovod je devastiran, ali ga je prije nekoliko godina hercegnovski Vodovod kreditom od 200 hiljada eura sanirao.Za devastaciju zemljišta na kome je izgrađen cjevovovod za potrebe Herceg Novog, Vodovod mjesečno Konavljanima plaća 15 hiljada eura.

Nakon priključenja na lokalno izvorište Ljuta u Konavlima, prije dvije godine potrošači u Herceg Novog imaju dodatnih 50 litara vode u sekundi u toku ljetnih mjeseci , kada se zbog remonta tunela HE Trebišnjica, u prosjeku mjesec, obustavlja isporuka vode iz tog sistema.

Delegacija u kojoj su bili v.d,direktorica Olivera Doklestić i tehnički direktor Mićo Stojanović i Nikola Mirković iz firme CMC,stručni konsultant za održavanje transportnog cjevovoda Plat-Debeli brijeg ističu da je “radna posjeta je protekla u prijatnoj i neposrednoj atmosferi.

“Upućen je poziv predstavnicima Konavoskog komunalnog društva da posjete objekte i postrojenja DOO“Vodovod i kanalizacija“, razmjene iskustava i nastavka uspješne dobrosusjetske saradnje”, saopštila je Doklestić.

Direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić je predstavnike novskog vodovoda upoznao sa novinama u upravljanju vodovodnim i kanalizacinim sistemom na području Konavala. Predstaljena je struktura cijena za usluge vodosnabdijevanja i kanalisanja otpadnih voda, inovacije u automatskom upravljanju pumpnim postrojenjima, kao i mogućnosti u oblasti daljinskog očitavanja vodomjera. Potrošaći u Konavlima kubik vode plaćaju 1,5 , a Novljani jedan euro.

Bonus video: