Nurković: Tenderska procedura za zaobilaznicu u Rožajama u toku

Nurković je, kako se navodi, informisao prisutne o dinamici realizacije projekta izgradnje II faze zaobilaznice Rožaje
55 pregleda 0 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Osman Nurković, Foto: Ministarstvo saobraćaja
Ažurirano: 15.05.2017. 15:44h

Tenderska procedura za izgradnju druge faze zaobilaznice Rоžaje je u toku i u drugoj polovini godine se može očekivati izbor izvođača i uvođenje u taj posao, rekao je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je danas sa direktorom Direkcije za saobraćaj Savom Paračom bio u radnoj posjeti Opštini Rožaje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, radna posjeta počela je sastankom sa predsjednikom i menadžmentom Opštine Rožaje.

"Tema razgovora dominantno je bila stanje saobraćajne infrastrukture na teritoriji te Opštine, u dijelu regionalnih i magistralnih puteva što je u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Direkcije za saobraćaj", kaže se u saopštenju.

Nurković je, kako se navodi, na početku sastanka predstavio planove resornog Ministarstva i Direkcije za ovu godinu, ali i u narednom srednjoročnom periodu.

"Nurković je istakao da ne možemo biti zadovoljni stanjem mreže puteva, ali i da će, u okviru budžetskih sredstava, biti realizovani određeni projekti, i da je neophodno postaviti prioritete. Imajući u vidu opredjeljenje Vlade da se snažnije posveti valorizaciji sjevera, razvoj saobraćajne infrastrukture biće prioritet rada ovog ministarstva", saopšteno je iz Ministarstva.

Predsjednik Opštine Ejup Nurković podsjetio je na projekte koji su u prethodnim godinama realizovani na teritoriji Rožaja, i nagovijestio da je potrebno kontinuirano ulagati u mrežu puteva.

Kako je saopšteno, predsjednik je istakao da će lokalna samouprava pružiti maksimalnu logističku podršku u realizaciji projekata koje su od krucijalne važnosti za razvoj grada.

Današnja posjeta je bila prilika da se obiđu lokaliteti na kojima se trenutno izvode radovi - klizišta Besnik i Zeleni i granični prelaz prema Srbiji Vuča.

Nurković je, kako se navodi, informisao prisutne o dinamici realizacije projekta izgradnje II faze zaobilaznice Rožaje.

"Tenderska procedura je u toku i u skladu sa procedurama, u drugoj polovini godine se može očekivati izbor izvođača i uvođenje u posao", naveo je on.

Procijenjena vrijednost radova za taj projekat je, kako se navodi u saopštenju, oko 20 miliona EUR.

Po projektu će se, pojašnjava se, raditi dva tunela ukupne dužine 1,5 kilometra (km) i dva mosta, a ukupna dužina zaobilaznice iznosi 2,2 km.

"U toku su tenderske procedure za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova za projekte - rekonstrukcije magistralnog puta dionica Rožaje – špiljani u dužini od 20 km, magistralnog puta dionica tunel Lokve – Rožaje od 14,7 km, regionalnog puta Berane – Trpezi-Kalače dionica od Stjenice do Trpezi od sedam km i rekonstrukcija regionalnog puta Berane – Trpezi – Kalače, dionica od Trpezi do Kalača u dužini od 18 km", kaže se u saopštenju.

Nurković je, na kraju radne posjete, saopštio da su za taj region predviđena značajna ulaganja i veliki projekti, vrijednosti desetine miliona eura.

"To će biti podsticaj za razvoj turističkih potencijala, stočarstva i poljoprivrede, a u krajnjem doprinijeće i umanjiti odliv stanovništva sa ovog prostora", rekao je Nurković.

Bonus video: