NVO aktivista iz Bara zaliva masline i palme jer nadležni neće

Banović priča da je bezuspješno upozorovao nadležne da je riječ o sadnicama na javnim površinama, a ne njegovom vrtu
129 pregleda 3 komentar(a)
Miodrag Banović, Foto: Radomir Petrić
Miodrag Banović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.08.2018. 20:09h

Poznati barski NVO aktivista Miodrag Bane Banović pozvao je nadležne i javnost da ne dozvole novu ekološku katastrofu - uništavanje mladih zasada maslina i palmi kod Sportskog centra i na Šetalištu kralja Nikole.

Ukazujući da je na tom kompleksu njegova NVO “Info Sport CG Bar”, uz pomoć prijatelja, “kompletirala 667 sadnica”, Banović kaže da novcem od penzije finansira sezonskog radnika kako se sadnice ne bi osušile, jer nadležni neće da ih zalivaju.

“Zbog neodgovornosti odgovornih, prošle godine se već na ovom potezu desila ekološka katastrofa koja nije smjela da se desi - rasušeno je 340 desetogodišnjih sadnica borova zasađenih u rekreativnom parku Šumice”.

On priča da su zahvalni Vodovodu i kanalizaciji na dogovoru da dovedu vodu u Šumice i da je trebalo da nadležni u Opštini Bar napišu samo jednu rečenicu - da su saglasni da se uradi ta javna česma sa hidrantom za navodnjavanje, ali da to nijesu učinjeli.

667 sadnica na više lokacija u Baru zasađeno je zahvaljujući angažovanju Banovićeve NVO

“Tražili smo da Gradsko zelenilo angažuje jednog radnika za navodnjavanje, ali su nam rekli da to nije njihova obaveza”.

On je dodao da je tražio da Opština Bar i Turistička organizacija izdvoje 500 eura za sezonskog radnika za navodnjavanje maslina i palmi u sušnom periodu. Od TO je dobio odgovor “da nemaju sredstva u budžetu za tu namjenu”, a od Opštine “čak ni povratnu informaciju”.

“Tražio sam i od Gradskog zelenila da angažuje radnika za navodnjavanje mladih zasada maslina i palmi uz napomenu da ne treba da navodnjava moj džardin i moju njivu, nego zelenilo na javnim graskim površinama, no opet je obrazloženo da to nije njihova obaveza”.

Kroz projekat “Ekološko uređenje priobalnog pojasa opštne Bar“, Banović je od 24. novembra 2000. do danas formirao Aveniju kanarskih palmi sa 117 sadnica, Aveniju maslline prijateljstva sa 43 sadnice, drvored Đačkih maslina sa 28, Park maslina i rogača sa 33 sadnice, drvored lepezastih palmi sa 48.

U rekreativnom parku Šumice je posađeno 220 borova, a pored šetališta Šušanj još 120. U Starom Baru je posadio još 33 sadnice bagrema. Ističe da je u svim akcijama učestvovalo oko 5.500 djece, đaka, studenata, sportista, umjetnika, službenika ministarstava, pripadnika Mornarice, vjerskih poglavara...

Bonus video: