O dementnim brinu "žene" i NVO "Futura"

Iz NVO “Futura”, koja pruža podršku pacijentima i njihovim porodicama, kazali su da je prema podacima Instituta za javno zdravlje iz 2016. oboljelih oko 900
1849 pregleda 0 komentar(a)
Savjetovalište za demenciju u Domu zdravlja na Zlatici, Foto: Boris Pejović
Savjetovalište za demenciju u Domu zdravlja na Zlatici, Foto: Boris Pejović

Crna Gora još nema registar oboljelih od demencije, a podrška koju pacijenti i njihove porodice dobijaju svodi se na pomoć nevladine organizacije i, kako je “Vijestima” ispričalo više sagovornika, “žena” koje čuvaju oboljele.

“A i one bi radije pazile nepokretne, jer im pokretni pacijenti bježe”, opisala je situaciju žena čiji član porodice ima dijagnozu demencije. Sa demencijom u svijetu živi više od 50 miliona ljudi. Svake tri sekunde oboli nova osoba...

Iz NVO “Futura”, koja pruža podršku pacijentima i njihovim porodicama, kazali su da je prema podacima Instituta za javno zdravlje iz 2016. oboljelih oko 900.

Navode da je to mnogo manje od stvarne brojke i pozivaju se podatke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prema kojima je u Crnoj Gori između sedam i osam hiljada osoba sa demencijom.

“Ministarstvo zdravlja nije zainteresovano ili ne prepoznaje značaj tretiranja epidemije demencije. Neophodno je napraviti registar i donijeti nacionalnu strategiju”, poručila je Alma Orahovac, direktorica “Future”, organizacije koja jedina u Crnoj Gori, kako tvrde, pruža podršku pacijentima i njihovim porodicama.

Na zvaničnoj stranici NVO “Futura” navodi se da u Crnoj Gori “ne postoji adekvatna ustanova za smještaj lica oboljelih od Alchajmerove bolesti i mi smo prvo savjetovalište za demenciju”. “Futura” je savjetovalište osnovala 2017. godine, a od decembra 2018. tu uslugu pružaju u prostorijama Doma zdravlja u podgoričkom naselju Zlatica.

Više sagovornika “Vijesti” čiji su članovi porodice oboljeli od demencije kazali su da savjetovalište ne radi, takav utisak stiče se i kada obiđete prostorije.

Orahovac je kazala da su članovima na raspolaganju 24 sata, a da drugi zainteresovani sve informacije uvijek mogu da dobiju putem telefona, elektronskom poštom, na društvenim mrežama...

“Prošle godine u decembru otvorili smo prostorije za naše korisnike kojih je sve više, jer građani osjećaju slobodu da nam se obrate i porazgovaraju o svemu što ih muči”.

Usluge koje pružaju su besplatne, a besplatno i za “Futuru”, kako je rekla Orahovac, pomoć pružaju ljekari i drugi stručni saradnici. Dodala je i da su stalni saradnici u Savjetovalištu za demenciju neurolog Ilija Stolić, psihološkinja Tijana Vuković, te Ivana Bulatović, specijalizant neurologije.

Oboljeli su dezorijentisani, ne vode računa o ličnoj higijeni... (Ilustracija)(Foto: Pixabay)

“Angažovani u Savjetovalištu posjeduju lična i profesionalna iskustva u tretiranju demencije. Tokom ove i prošle godine korisnicima smo omogućili preglede u privatnim poliklinikama i urgentno zakazane preglede u Kliničkom centru. Kroz saradnju sa Zavodom za zapošljavanje, već dvije godine našim korisnicima i starijima, kroz javne radove, obezbjeđujemo besplatne usluge geronto domaćica za pomoć u kući i njegu”, rekla je Orahovac.

Dodala je i da “Futura” ima akreditovan program za obuku socijalnih radnika i njegovatelja, te da je osoblje koje angažuju uvijek u toku sa najnovijim dešavanjima i informacijama u toj oblasti.

Kao glavne probleme sa kojima se suočavaju pacijenti i članovi njihovih porodica, ona navodi stigmu i negativne stavove.

Kaže da čak i članovi porodica oboljelih nerijetko loše reaguju na novonastale okolnosti i teško prihvataju promjenu u ponašanju člana porodice sa demencijom.

“Porodice vrlo često žele da prikriju okolnost zbog stida, a još češće se nadaju da će demencija ‘proći’. Nerado se edukuju i nadaju se da će na neki drugi način pomoći oboljelom članu porodice”.

Orahovac je rekla da, zbog kasno uspostavljene dijagnoze, većina oboljelih nije svjesna demencije i istakla da im je neophodna 24-časovna njega, jer su potpuno nesamostalni.

“Oboljeli su skloni lutanju, udaljavanju od mjesta stanovanja, što se u pojedinim slučajevima tragično završi. Dezorijenitisani su, skloni padovima, pate od nesanice, halucinacija, bolest prati i neprimjereno ponašanje, oboljeli ne vode računa o ličnoj higijeni, nemaju mehanizam kontrole kada su u pitanju fiziološke potrebe”, kazala je ona, dodajući da su i porodice oboljelih zbog svega izložene velikom stresu, kod njih je prisutan osjećaj odbačenosti, usamljenosti, tuge, krivice, ljutnje...

Demencija uključuje velike troškove terapije i njege.

Iz “Future” su kazali da u njihovom savjetovalištu pacijenti i njihove porodice mogu da dođu na konsultacije, savjetovanje, da dobiju psiho-socijalnu podršku.

“Dajemo i pravne smjernice za korišćenje socijalnih i zdravstvenh usluga, grupe podrške Alchajmer kafe, upućujemo na zdrave stilove života i prevenciju. Sve usluge u savjetovalištu su besplatne...”.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da kao nevladina organizacija mogu jednako dobro da iznesu posao kao javna, odnosno privatna zdravstvena ustanova, ona je kazala da su rijetka NVO koja se bavi tretiranja problema demencije, a i lider u regionu kada je riječ o toj problematici.

“Futura je prepoznata od Alchajmer Evrope, Međunarodne organizacije oboljelih od Alchajmera i drugih međunarodnih arbitara za demenciju”.

Septembar je mjesec borbe protiv Alchajmerove bolesti, a povodom Svjetskog dana - 21. septembra, “Futura” je juče u Kotoru organizovala druženje sa građanima.

U Podgorici će danas na glavnom gradskog trgu od 9.30 do 12 sati zainteresovani moći da urade testove za rano otkrivanje demencije, izmjere nivo šećera u krvi i krvni pritisak. U Vučedolskoj ulici, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i Ulici slobode od 9.00 do 18.00 sati biće zatvoren saobraćaj, jer će na tom prostoru biti organizovane sportske aktivnosti, igranje šaha...

Iz Ulice slobode u 10 sati kreće memorijalna šetnja, kojom organizatori žele da javnosti skrenu pažnju na bolest i pruže podršku oboljelima i njihovim porodicama.

Planiraju otvaranje savjetovališta u više gradova

Orahovac je podsjetila da su za njegu i smještaj starijih i dementnih lica u Crnoj Gori specijalizovane Javna ustanova Dom starih Bijelo Polje i Dom starih “Grabovac” u Risnu. “Futura” sarađuje i sa Centrom za socijalni rad Nikšić, te očekuju i skoro otvaranje dnevnog centra za demenciju u tom gradu. U Nikšiću planiraju i otvaranje savjetovališta, a sa istim projektom aplicirali su i za Bijelo Polje, Herceg Novi i Bar.

Kažu da će značajna podrška biti i odjeljenje za demenciju u Domu starih u Podgorici, čije se otvaranje očekuje sljedeće godine.

Rundek podržao snimanje filma, ali ne i Ministarstvo kulture

Muzičar Darko Rundek podržao je aktivnosti “Future” i toj NVO ustupio autorska prava za korišćenje njegove pjesme “Ne zaboravi me” u istoimenom filmu o demenciji kojeg podgorička organizacija planira da snimi.

Orahovac je kazala da će “Futura” snimanje filma finansirati iz sopstvenih sredstava, jer već dvije godine ne dobijaju podršku resora Aleksandra Bogdanovića.

“Ministarstvo kulture već dvije godine na javnom konkursu odbija projekte NVO ‘Futura’ neuvažavajući segment kulture zdravlja i socijanih usluga kao sektorsku oblast”, kazala je ona.

Bonus video: