O tržištu vina u Crnoj Gori: Prodaja i dalje najveći problem

Tokom panel diskusije razgovaralo se o stanju crnogorskog vinskog tržišta, načinima proboja malih vinara na tržište, zahtjevima hotelskih i restoranskih gostiju od vinske industrije, povezanosti turizma i vinarstva
364 pregleda 0 komentar(a)
vinski sto, Virpazar, Foto: Radomir Petrić
vinski sto, Virpazar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.12.2016. 20:24h

Na Virpazaru je danas kao uvertira XX Festivala vina i ukljeve održan Wine Talks – Panel diskusija „Tržište vina u Crnoj Gori” čije su teme bile vinska scena Crne Gore, značaj turizma za vinarstvo i marketing i brending u vinarstvu. Organizatori su bili Turistička organizacija Bar, Opština Bar i AMC Communications, a učesnici vinari i vinogradari, predstavnici AD Plantaže, hotela, restorana i agencija, te Ministarstva poljoprivrede, kao i eksperti za vino, turizam i marketing.

"Ovakvi vinski razgovori koji okupljaju i stručnjake i entuzijaste doprinos su TO Bar vinarskoj indistriji, sagledavanju položaja vinara u turističkom proizvodu Crne Gore i unaprjeđenju vinske degustacije", rekao je Velibor Zolak, direktor AMC Communications.

Tokom panel diskusije razgovaralo se o stanju crnogorskog vinskog tržišta, načinima proboja malih vinara na tržište, zahtjevima hotelskih i restoranskih gostiju od vinske industrije, povezanosti turizma i vinarstva.

"Evidentan je pomak u povećanju proizvodnje, edukaciji proizvođača i primjeni agrotehničkih mjera, ali, najveći problem vinara i dalje ostaje prodaja vina. Brojni su razlozi loše dinamike u prodaji vina, od velikeje važnosti da u domaćim lancima prodaje postoje male sekcije za crnogorsko vino. Saradnja vinara sa turističkim organizacijama i Ministarstvom poljoprivrede mora biti dobra, a sva vina, naravno, treba da imaju etiketu", ukazao je dr Svetozar Savić, član Međunarodne asocijacije enologa i vinogradara.

Direktorica TO Bar Neda Ivanović ukazala je da TO Bar pomaže razvoj vinogradarstva jer se na području Crmnice preko 500 godina gaji vinova loza “i proizvodi vino koje je postalo brend Crne Gore”. Ona je ukazala da je uz podršku njemačkog GTZ izgrađen Centar za posjetioce na Virpazaru u kojem je danas inače i održana panel diskusija, a u kojem “na osnovu njemačkih iskustava” postoji prostor za degustaciju vina sa somelijerima.

"Ovo je prvi turističko-informativni biro u Crnoj Gori koji ima i prostor za degustaciju vina i iz godine u godinu povećava se broj gostiju koji dolaze ovdje, degustiraju i kupuju naša vina", rekla je Ivanović.

"Glavni problem u prodaji vina je neadekvatna komunikacija hotelijera i proizvođača. Moram pohvaliti projekat "Vinske ceste" koji je od velike koristi za crmničke vinare, jer se prodaja na kućnom pragu ispostavila kao najefikasnija. Cijene našeg vina nisu visoke, međutim, ugostitelji koji kupe naše vino prodaju ga po znatno višim cijenama, i do tri puta višim", naveo je Ilija Klisić, predsjednik Udruženja vinogradara "Crmnički vranac".

"Pored kvaliteta i dobrog pakovanja, vino da bi se prodalo mora da ima svoju priču. Ja sam imao sreću, nisam morao tražiti kupca, kupac je pronašao mene, ali važna je priča koja prati vino", ukazao je Vlado Nikaljević, predsjednik Udruženja vinara i vinogradara Crmnice i Paštrovića.

Direktorica NTOCG Željka Radak Kukavičić istakla je da je NTOCG pokrenula projekat da u svim hotelima sa četiri ili pet zvjezdica “budu postavljeni vinski stolovi”. Direktorka HG “Budvanska rivijera” Katarina Kažanegra rekla je da će u hotelu “Aleksandar” u Budvi biti otvoren “wine tasting bar”.

"S obzirom da je priča o o vinu i turizmu praktično ista, mi našim gostima moramo prvo ponuditi ono što mi proizvodimo. U Španiji, Francuskoj, Italiji, konobar mi je uvijek prvo nudiodomaća vina, a tek onda pružao vinsku kartu sa drugom ponudom", rekao je Branko Diki Kažanegra, vlasnik "Adria Destination Management Company".

Panelisti su bili i vlasnik restorana “Demidžana” Vido Markićević, menadžer sektora vinskog turizma AD Plantaže Dijana Milošević i dr Marija Krstić iz ministarstva poljoprivrede. Nakon diskusije upriličena je degustacija “Wine tasting Montenegro Challenge/ blind meeting” tokom koje su učesnici panela degustirali i ocjenjivali pet crnogorskih vina kupljenih u samoposluzi, u cjenovnoj kategoriji od 5-10 eura.

Bonus video: