Obilježeno 76 godina od rasformiranja zatvora na Mamuli - Vijesti.me
SVEČANO POLAGANJE CVIJEĆA

Obilježeno 76 godina od rasformiranja zatvora na Mamuli

Obilježeno je, takođe, i 11 godina od pokretanja inicijative memorijalnog okupljanja na ovaj datum, prenosi Infobiro

Mamula
Mamula (Foto: Arhiva)

Posjetom ostrvu Lastavica i svečanim polaganjem cvijeća i vijenaca u utvrđenju Mamula u Herceg Novom, obilježeno je 76 godina od rasformiranja zatvora koji je u toj tvrđavi bio uspostavljen u Drugom svjetskom ratu.

Obilježeno je, takođe, i 11 godina od pokretanja inicijative memorijalnog okupljanja na ovaj datum, prenosi Infobiro.

Susret su organizovali Organizacija boraca NOR-a Herceg Novi i Mjesna zajednica Luštica, u saradnji sa kompanijom OHM Mamula koja već pet godina podržava organizaciju memorijalnog dana a posljednje dvije godine obustavlja radove na rekonstrukciji utvrđenja kako bi se održao memorijalni skup.

Predsjednik opštinske organizacije saveza boraca NOR-a, Mihailo Kilibarda, podsjetio je da su u Mamuli bili zatvoreni Novljani, njih 810, zatim 356 Kotorana, 110 Budvana i 122 mještana Tivta.

„Godine 2013. sa ovog mjesta, ja i tadašnji predsjednik Opštine, cijenjeni Dejan Mandić pokrenuli smo pitanje da se jedan kutak ovdje posveti zarobljenicima“, kazao je Kilibarda.

Kako je naveo, dobili su jednu vrstu saglasnosti da se otvori spomen-soba sa lijeve strane, a prema najnovijim informacijama to će biti jedna velika galerija u kojoj će biti eksponati ne samo iz Drugog, već i iz Prvog svjetskog rata, kao i iz prethodnih perioda.

„Obećano nam je ovih dana da će stručni saradnici raznih profesija posjetiti Rim, Beč, Berlin, Oksford, Prag i Budimpeštu da pronađu dokumentaciju koja će biti u sastavu te galerije. Ta galerija će biti vječna“, istakao je Kilibarda.

Organizacija boraca NOR-a Herceg Novi je na skupu uručila Zahvalnicu za realizaciju u ostvarivanju ciljeva i doprinos afirmaciji te organizacije PR savjetnici OHM Mamula Dragani Bećirović.

Bećirović je istakla da je ta kompanija, iz pijeteta prema istoriji Lastavice i Mamule, i ove godine omogućila održavanje skupa.

„Iako se radi o zoni izvođenja radova gdje je pristup neovlaštenim licima zabranjen, OHM Mamula je uvijek iskazivala volju da poštuje sjećanja na istoriju tvrđave. Upravo je to bio motiv da iniciramo komunikaciju sa Udruženjem boraca NOR-a iz Herceg Novog i pomognemo održavanje memorijalnog okupljanja“, dodala je Bećirović.

Kako je navela, projekat Mamula radi se po najvišim svjetskim standardima za obnovu kulturnih dobara.

„Svi radovi na rekonstrukciji i adaptaciji utvrđenja Mamula na ostrvu Lastavica u skladu su sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima i pod nadzorom su relevantnih stručnjaka i državnih institucija“, kazala je Bećirović.

Trenutno se, dodala je ona, izvodi posljednja faza zemljanih na centralnom platou na kojima je angažovana mehanizacija.

„Radovi podrazumijevaju raščišćavanje zemlje i uklanjanje stijenskog materijala do projektovane kote iskopa, radi uvođenja ukopanih servisnih sadržaja. Nakon formiranja pomoćnih sadržaja i internog tehničkog bloka ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled“, kazala je Bećirović.

Skupu su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave.

“Mi smo tradicionalno ovdje i ove godine, da odamo dužnu počast palim rodoljubima. Čast mi je što se ova tradicija nastavlja, i što se ovoliki broj ljudi okupio. Nekoliko puta sam ponovio, da svi narodi sa ovih prostora koji ne poštuju svoju prošlost, nemaju ni budučnost”, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On je najavio da će i u narednom periodu posjetiti tvrđavu da bi, kako je rekao, vidio kakvi su planovi za ubuduće.

“Drago mi je što sam danas čuo da će u pokviru budućeg kompleksa biti i spomen soba, kao znak sjećanja na sve pale rodoljube, koji su izgubili svoje živote u ovom logoru. Ako bude neophodno da se u tom smislu pruži podrška i Savezu boraca, kao nekom ko je dogovarao tu cijelu priču, opština Herceg Novi će im sigurno biti od pomoći”, poručio je Katić.