Obilježeno oslobađanje Bara od Turaka

Arheolog Mladen Zagarčanin rekao je da je na ovaj dan 1878. Bar oslobođen od Otomanske okupacije poslije 300 godina ropstva
496 pregleda 24 komentar(a)
Bar, proslava, Foto: Radomir Petrić
Bar, proslava, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.01.2016. 20:59h

Crkvena opština Bar Mitropolije crnogorsko primorske danas je priredila program „Dan oslobođenja Bara“ koji je organizovan „u slavu i čast Svetog Jovana Vladimira povodom hiljadugodišnjice njegovog mučeničkog stradanja“ i u spomen na dan kada je crnogorska vojska 1878. oslobodila Bar od Turaka.

Cjelodnevni program otvoren je liturgijom u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Starom gradu, a mitropolit Amfilohije služio je parastos oslobodiocima Bara kod spomenika podignutog u njihovu slavu 1881. u Starom Baru.

"Neka je blagoslovljen pomen braći, ocima i praocima našim, koji su život svoj položili za oslobođenje ovog grada, i koji su sebe žrtvovali za bližnje svoje, i za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Riječ je Hristova da nema veće ljubavi od one da neko život svoj položi za bližnje svoje", rekao je mitropolit Amfilohije.

Arheolog Mladen Zagarčanin rekao je da je na ovaj dan 1878. Bar oslobođen od Otomanske okupacije poslije 300 godina ropstva, te da je ovaj spomenik „slavnome i besmrtnome“ napravljenom od komada ukrasa i natpisa prikupljenih nakon stravične ekspozije municije 1881. u crkvi Svetoga Đorđa, „pretvorenoj u Sultan –Ahmetovu džamiju 1705.“

"Odbor koji nije imao ni arheološkog ni epigrafskog znanja sagradio je jedan od najljepših lapidarijuma na jadranskoj obali, lapidarijuma svih epoha koji se pružaju od Vizantije pa do osmanskog doba, svjedočeći o njegovom milenijumskom postojanju, i da simbolički pruži prikaz nade da će suživot biti moguć kao što ukrasi raznih stilova i vjerskih opredjeljenja stoje jedan pored drugoga", rekao je Zagarčanin.

U kripti hrama Svetog Jovana Vladimira na Topolici, otac Jovan Plamenac održao je predavanje o Svetom Jovanu Vladimiru. U programu su nastupili crkveni hor „Sveti Jovan Vladimir“ sa dirigentom Majom Basarab, dječiji hor „Sveti Jovan Vladimir“ sa dirigentom Aleksandrom Basarabom, Pjevačka grupa „Darovi Svetog Jovana Vladimira“ i dječija dramska sekcija.

Bonus video: