Obnovljena ploča kraljevića Rudolfa

“Rudolf je ličnost čiji život izaziva kontroverze... Nasilno umire 1889. u nedovoljno razjašnjenim i sumnjivim okolnostima”...
119 pregleda 3 komentar(a)
Obnovljena ploča kraljevića Rudolfa, Foto: Subra
Obnovljena ploča kraljevića Rudolfa, Foto: Subra
Ažurirano: 25.05.2016. 18:51h

Na stazi Orjensko sedlo - Veliki kabao (1894 m) u masivu Orjena, proteklog vikenda članovi Planinarskog kluba Subra obnovili su spomen-ploču sa natpisom VARESANIN-STEIC.

“Iako je riječ o skromnijem klesarskom radu, sa malo teksta i bez godine, spomen- ploča ima značaj, ne samo za Orjen, već i za tadašnju Austrougarsku, odnosno, današnju Crnu Goru”, kazao je načelnik Sekcije za markacije i vodičku službu u PK Subra Željko Starčević.

On je rekao da je ploča , prema njihovim saznanjima, postavljena u godinama koje su prethodile 1889.

“Tih godina ovaj krajnji južni dio Carevine, posjetio je austrougarski prestolonasljednik, princ Rudolf Habzburg. Rudolf je ličnost čiji život i smrt i danas bude pažnju i izazivaju kontroverze. Liberalnih shvatanja, politički oponira sopstvenom ocu i caru Franju Josipu, a pod pseudonimom Julius Feliks često piše novinske članke uperene protiv očeve politike. Ima bračne probleme i brojne preljube i uz sve to, vremenom postaje sve veći ovisnik o alkoholu i morfijumu. Nasilno umire 1889. godine, u nedovoljno razjašnjenim i sumnjivim okolnostima, navodno, izvršivši samoubistvo sa šest prostrijelnih rana, nakon što je ubio ljubavnicu”, pojasnio je Starčević.

On je kazao da je Rudolf Habzburg kao mladić putovao širom Evrope prikupljajući raznu građu, prije svega iz oblasti ornitologije, u čemu je postigao značajne rezultate i objavljivao naučne radove.

Zabilježeno je da je upravo on objavio zanimljiv rad koji donosi prvi značajan popis ptica južne Hercegovine. Objavljen je u drugom godištu Glasnika hrvatskoga naravoslovnog društva (Zagreb, 1887) pod naslovom Ornitološke bilježke s juga.

Autor je potpisan kao - kraljević Rudolfo, a rad je napisan u maju 1886. godine. Rudolf je inače boravio na Lokrumu kod Dubrovnika 1885, a pravio je izlete i u bližu okolinu.

“Za pretpostaviti je da je tom prilikom i izveo planinarski uspon na 1894 m visoki Veliki kabao, glavni vrh Orjena, i najvišu tačku primorskih Dinarida uopšte. Zapis o tome sigurno negdje postoji, ali do sada nismo došli do konkretnijeg podatka i bolje potvrde događaja od spomen-ploče. Uklesana je u prvoj trećini staze ka vrhu, u kosini stijene pod velikom munikom. Natpis VARESANIN-STEIC pripisujemo graditeljima staze za lagodniji izlazak princa, austrougarskim visokim vojnim oficirima, Varešaninu i Steiću. Budući da je Rudolf izašao na vrh Orjena prilikom privatne posjete jugu tadašnje Carevine, ovu stazu ujedno smatramo najstarijom planinarskom stazom u Crnoj Gori. Uz cjelovito sakupljenu i adekvatno prezentiranu priču, sigurni smo da staza Orjensko sedlo - Veliki kabao može, osim planinarske, postati i atraktivna turistička izletnička destinacija”, istakao je Starčević.

Obnovu spomen-ploče članovi Subre obavili su u sklopu priprema za predstojeći 17. Orjenski maraton 28. i 29. maja.

Bonus video: