Od filmova do svježe boranije na podgoričkim ulicama

Prodavci su svjesni da rade nelegalno, ali tvrde da tezgare na ulicama kako bi preživjeli, jer drugog posla nemaju
76 pregleda 2 komentar(a)
ulična prodaja KCCG, Foto: Vesko Belojević
ulična prodaja KCCG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.07.2014. 19:23h

Ulična prodaja cvjeta u gradu, pa se na asfaltu može kupiti svašta - papuče, čarape, filmski hitovi, čak i svježa boranija.

Ulični prodavci se mogu sresti gotovo na svakom prometnijem mjestu - i juče ih je bilo ispred Kliničkog centra, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u Moskovskoj i Ulici slobode, ispred Tržnog centra “Gintaš”...

Tvrde da tokom ljeta najviše prolaze papuče, koje koštaju od jednog do pet eura, i trik majice po istoj cijeni. Jedan od prodavaca kazao je da strahuju od komunalne policije, pa se često sa robom sele iz ulice u ulicu, “kako im ne bi ušli u trag”.

“Znam da radim nelegalno, ali ne znam drugi način da preživim. Nakon što sam radio na Maloj pijaci, konkurisao sam nekoliko puta za tezgu na Koniku i Gintašu, ali nijesu me primili, pa se sada snalazim kako znam i umijem”, kazao je prodavac koji je prodavao šibice i upaljače u Moskovskoj ulici.

Marko Jokanović je rekao da sve sitnice od veša do obuće kupuje kod uličnih prodavaca, ocijenivši da su mnogo pošteniji trgovci od onih u buticima.

"Uvijek kada nešto trgujem, ponešto me časte, pogotovu oni kod bolnice. Cijene su korektne, ali ih meni gotovo uvijek spuste”, kazao je Jokanović.

Jedna prodavačica ispred Kliničkog centra je kazala da mnogo više prodavaca izađe na ulice vikendom i u jutarnjim časovima, kada su najveće gužve u gradu.

Prodavci, najčešće iz gepeka automobila, prodaju voće i povrće, koje, kako tvrde, prođe za sat vremena.

"Ponekad progledaju kroz prste"

Komunalni policajac koji je juče poslijepodne dežurao kod Tržnog centra “Gintaš” kazao je da ne može da kazni nijednog prodavca, dok robu ne spusti na javnu površinu.

“Prije nego ih kaznimo, moramo da ih fotografišemo kao dokaz, a većina njih drži robu u torbama i paketima, kako bi ih podigli čim nas vide. Ponekad im i progledamo kroz prste, jer pouzdano znam da većina njih jedva zarađuje za hljeb, ali ni to nije razlog da krše zakon”, kazao je “Vijestima”.

Bonus video: