Opština Budva ne mora ruskom investitoru da isplati osam miliona eura

Konstantin Skvorcov je tužio Opštinu jer nije izgradila put do parcele na kojoj je namjeravao da pravi stanove
3 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.10.2017. 17:00h

Vrhovni sud odbio je reviziju postupka odbacivši žalbu Rusa Konstantina Skvorcova, koji je tražio da mu Opština Budva na ime odštete isplati gotovo osam miliona eura.

Time je pred domaćim sudovima stavljena tačka na jedan od najskupljih sudskih sporova koji se vode protiv Opštine Budva, tvrde u lokalnoj vlasti.

Žalbu Vrhovnom sudu na presudu Apelacionog podnio je pravni zastupnik Skvorcova prije pola godina.

"Apelacioni sud Crne Gore donio je presudu u kojoj se žalba tužioca odbija kao neosnovana i potvrđuje presuda Privrednog suda Crne Gore od 12. jula prošle godine. Zatražena je revizija, što je Vrhovni sud odbacio”, rečeno je "Vijestima" u Opštini.

"Vijesti" su ranije pisale da je presudom Privrednog suda odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev kojim je traženo da Opština Budva tužiocu plati 1.972.600 eura na ime naknade štete za uložena novčana sredstva, kao i 6.000.000 eura na ime izgubljene dobiti koju bi tužilac ostvario izgradnjom stambene zgrade i prodajom stanova.

Skvorcov je namjeravo da izgradi zgradu u Petrovcu, za šta je platio i komunalije.

Opština Budva nije izgradila prilazni put, što je, prema mišljenju Skvorcova, bila dužna da učini jer je platio komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

To je bio i osnov da traži izgubljenu dobit koju bi navodno ostvario prodajom stanova.

U odgovoru na tužbu, Opština Budva je isticala da još nije okončan postupak za dobijanje građevinske dozvole i da je izgradnja puta u investicionom planu.

Naglasili su da je tužilac bio upoznat sa činjenicom da ne postoji prilazni put parceli na kojoj je želio da gradi.

Tada je započeo i maratonski sudski spor.

Mada je Opština dobila ovaj spor, čeka je još mnogo posla na sudovima jer se vodi više od stotinu sporova, čija tužbena vrijednost premašuje 64 miliona eura.

Ta brojka je mnogo veća ako se dodaju dva nova spora koje je početkom oktobra pred podgoričkim Privrednim sudom pokrenula njemačka kompanija “WTE otpadne vode” za isplatu 14,5 miliona eura, na ime neplaćenih kreditnih i obaveza Opštine za izgradnju i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Za komunalije platio 250.000 eura, prinudno naplatio 300.000

Skvorcovu je pošlo za rukom da sudskim putem, preko javnog izvršitelja, naplati iznos koji je prije šest godina uplatio Opštini Budva za gradnju nikada izgrađene stambene zgrade u Petrovcu.

Ruski investitor je prije pola godina blokirao račun Opštine Budva i naplatio 300.000 eura.

Nakon pravosnažne sudske presude kojom je presuđeno da se isplati 250.000 eura koje je uplatio 2011. godine na osnovu ugovora o komunalijama, uslijedila je blokada opštinskog računa, a na osnovicu je zaračunata i kamata.

Bonus video: