"Opština nije odgovorila ni na jedan od skoro 200 dopisa"

Lovćen film odbacio tvrdnje Opštine Budva zbog tužbe, kojom to preduzeće traži 2,3 miliona eura
1019 pregleda 2 komentar(a)
Poslovno-stambeni centar TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Poslovno-stambeni centar TQ Plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.12.2018. 21:39h

Lovćen film reagovao je na tekst “Ne mogu se sa 355 sjedišta zaraditi milioni”, objavljen 20. decembra, u kome je prezentovan odgovor Opštine Budva na tužbu tog preduzeća.

“U vašoj novini objavljen je tekst autora novinara gdina Vuka Lajovića. U tekstu i naslovu se pored ostalog iznose se vrijednosne konotacije: npr “Ne mogu se sa 355 sjedišta zaraditi milioni”, ili “Tako profitabilan biznis u Crnoj Gori ne postoji” itd.

Kako nismo kontaktirani u cilju dobijanja naših komentara na jednostane navode Opštine Budva niti su elementi naše tužbe vjerodostojno i cjelovito izneseni smatramo da je neophodno objaviti reagovanje u nastavku:

Opština Budva, iako partner na projektu rada bioskopa i razvoja kinematografije u Budvi, očigledno nije svjesna šta pravo partnerstvo znači. Lovćen film je poslao zadnje dvije godine Opštini Budva čak 200 dopisa, a da gotovo na nijedan dopis rukovodstvo Opštine nije odgovorilo.

Jasno je da je Lovćen film pokušao da prevaziđe probleme i da izbjegne tužbe i sporove ali je naišao na zastrašivanja, prijetnje i ucjene.

Inicijative bioskopa, kako pismene tako i usmene, nisu kod Opštine naišle na pozitivnu reakciju, već je sve činjeno da se projekat “minira” a bioskop ekspresno zatvori.

U odgovoru na tužbu Opštine se ne navodi ono što je u našoj tužbi jasno: da je Opština Budva obmanula Lovcen film, jer TQ plaza ni dan danas nema upotrebnu dozvolu. Opština prikriva da se Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji navode ne odnosi na slučaj bioskopa, jer su parcele na kojima se gradi vlasništvo većeg broja vlasnika i stoga je isključivo Opština Budva preuzela obavezu da pribavi saglasnosti svih ostalih vlasnika, što do danas nijedan jedini put nije ni pokušala.

Moramo istaći da su neznanje ili nemar Opštine Budva nevjerovatni kada tvrde da je obaveza Lovćen film bila da radi po Zakonu o planiranju, jer kriju od javnosti da je Lovćen film samo zakupac, ali ne i vlasnik prostora i da je upravo Opština dužna da kao vlasnik pribavi sve dozvole, dokumentaciju i sl. Lovćen film godinama moli za dogovor i pokušava da izbjegne tuženja i sporove što je sa sadašnjim rukovodstvom Opštine Budva nažalost nemoguće.

Neistina je i tvrdnja Opštine Budva i da su subvencije koje daje Opština, i koje su pri tom npr. manje gotovo 300 odsto od onog što se uložilo ove godine u Sea Dance, namijenjene radu bioskopa, već su opredijeljene za programe za djecu i mlade, za penzionere, za koncerte i predstave i sl.

Javnost mora da bude obaviještena da je predsjednik Opštine Budva nezakonito pokrenuo još u novembru postupak raskida ugovora o bioskopu.

Nas kao poslenike kulture naročito šokira što par rukovodilaca Opštine Budva obračun sa bioskopom rade tajno od Skupštine opštine Budva, bez njene saglasnosti, pa tako i apsolutno nezakonito.

Moramo istaći da smo sve nove predloge gdina Krapovića prihvatili i da smo se u načelu saglasili da izađemo u susret svim njegovim zahtjevima da se smanje obaveze Opstine prema bioskopu! Predložili smo i da se sva otvorena pitanja partnerski riješe, ali odgovor nismo dobili, a gdin Krapović iz očigledno političkih i njemu poznatih interesa i dalje sprovodi harangu na bioskop u cilju njegovog zatvaranja iako su svi njegovi predlozi uvaženi.

I umjesto da se ostvari dogovor koji je sama Opština Budva inicirala i da se tako obustave i sva tuženja - Opština Budva u javnost opet plasira optuživanja i izmišljotine, a sa jasnom namjerom da zatvori bioskop.

Opština takođe prikriva da je odavno postala većinski vlasnik TQ plaze i da su cifre koje plaća za održavanje potpuno proizvoljne i naduvane i praktično ih plaća samoj sebi po nerealnim cijenama.

Nevjerovatno je da nam Opština “obračunava” kao troškove održavanja i velike površine prostora koji nam je samo fiktivno dat u zakup, a u realnosti je uzurpiran, na šta Opština već dvije godine ne reaguje!

Ostavljamo sada građanima da procjene da li su namjere rukovodstva Opštine zakonite i ispravne i u interesu građana a sudovima da se bave privrednim sporovima”, naveli su iz PR službe Cadmus Cineplexa i Lovćen filma.

Bonus video: