Opština preuzela Savićevu imovinu

Građevinska kompanija Branislava Gugija Savića izmiruje kaznu od šest miliona prema lokalnoj upravi, na osnovu dva sporazuma koje je sa Specijalnim tužilaštvom zaključila firma „Gugi commerce“
4381 pregleda 1 komentar(a)
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.12.2018. 07:05h

Opština Budva se uknjižila na tri poslovna prostora od 34, 61 i 106 kvadrata u poslovnom stambenom kompleksu „TQ Plaza“, koji su bili u vlasništvu građevinske kompnije „Gugi commerce“, biznismena Branislava Gugija Savića.

U vlasništvo lokalne uprave prešla je i atraktivna zemljišna parcela od oko 1.700 kvadrata kod Svetog Tome u Bečićima, u zaleđu plaže, koja je do prije neki dan bila uknjižena na firmu „Metropol in“, čiji je osnivač Savićeva supruga. Riječ je o parceli gdje je „Metropol in“ planirao izgradnju luksuznog hotela.

Time je dijelom ispunjena sudska presuda koju je Viši sud donio prije godinu i po na osnovu dva sporazuma koje je sa Specijalnim tužilaštvom zaključila firma „Gugi commerce“.

„Izmirili smo značajna sredstva prema Opštini, što u nekretninama, što u novcu. I dalje vršimo svakodnevne uplate i izmirićemo sve što je predviđeno sudskom presudom. Moramo prvo voditi računa da izmirimo porez prema državi i obaveze prema zaposlenima i voditi računa da se ne ugrozi poslovanje firme koja ima 120 radnika. Opština će vrlo brzo dobiti sva svoja potraživanja“, saopštili su „Vijestima“ iz kompanije. Opština čeka da joj “Gugi commerce” izmiri obaveze, koje ima na osnovu dva zaključena sporazuma sa Specijalnim tužilaštvom koje je Viši sud potvrdio i nadoknadi štetu od šest miliona eura od kojih 2,5 miliona u novcu, a ostatak u nekretninama.

Prema prvom sporazumu, “Gugi commerce” se obavezala da Opštini isplati iznos od 2.254.585 eura, tako što će u korist Opštine prenijeti svojinu na nepokretnostima upisanim u list nepokretnosti LN 3447 KO Budva površine 34 kvadrata, 61 kvadrat i 106 kvadrata, kao i nepokretnosti u vlasništvu „Metropol - in“ DOO Budva u Bečićima ukupne površine 1.683 kvadrata. Presudom „Gugi commerc“ se obavezala da uplati novčani iznos od 300.535 eura na žiro-račun Opštine, što je ta kompanija učinila. Drugim sporazumom se obavezala da izmiri štetu od 3.842.766 eura.

Da bi se obezbijedila da će firma izmiriti sve ono na šta se obavezala sudskim presudama, Opština je upisla hipoteke na desetak stanova, poslovnih prostora i garažnog prostora u Tivtu i Budvi, koje su u vlasništvu “Gugi commerca”. Između ostalog, kao garancija da će Opštini uplatiti novac, založena je i Savićeva vila u Opatovu.

Ponovo odložena prodaja zemlje Miloša Marovića

Javni izvršitelj Darko Rajković odložio je prodaju 10.600 kvadrata zemlje u zaleđu Jaza, vlasništvo Miloša Marovića, na zahtjev Opštine Budva. Ovim je i drugo ročište propalo, a novo je zakazano za februar.

Zemlja mlađeg Marovića procijenjena je na 456.000 eura, a njenom prodajom treba da se namiri dio od 1,1 milion eura koji je trebalo Milošev otac Svetozar Marović, kao šef budvanske krminalne grupe da uplati u opštinsku kasu za brojne malverzacija koje je priznao pred Specijalnim tužilaštvom.

Miloš je zemljom koju je kupio na Jazu garantovao da će njegov otac izmiriti milionsku kaznu, ali nakon što to Svetozar nije učinio, Opština je zatražila od javnih izvršitelja da imovinu oca i sina blokira i proda. Milošu je na Jazu ostalo nekih 800 kvadrata.

Bonus video: