Opština traži kazne za "Mimozu"

Oštra reakcija zbog lošeg tretiranje stabala iz nekadašnje bašte hotela
2185 pregleda 0 komentar(a)
Posječena pinija u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Posječena pinija u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat osudila je sječu velike pinjole iz nekadašnje bašte hotela „Mimoza“ i zatražila od nadležnih institucija da sankcionišu odgovorne za propadanje jednog od najstarijih i najljepših stabala na prostoru gradskog jezgra Tivta.

„Očekujem od inspekcijskih organa da se primijene odgovarajuće mjere kojim bi bili kažnjeni odgovorni za nemjerljivu štetu nanijetu gradu i najavljujem da ovakav slučaj narušavanja prirodnih vrijednosti neće proći nekažnjeno“, saopštila je sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Tamara Furtula.

Jedan od preostala dva velika primorska bora - pinije, iz nekada raskošne bašte hotela “Mimoza” na gradskoj rivi u Tivtu posječen je prekjuče, čime je kompanija “Mimoza Group” nastavila desetkovanje te zelene oaze u centru grada.

Iz Opštine je saopšteno da su se više puta obraćali inspekcijskim organima zbog narušavanja stanja te zelene površine.

“Zelena površina na kojoj se nalazi osušeno stablo prepoznata je kroz prostorno-plansku kao i dokumentaciju iz oblasti zaštite životne sredine, kao zelena površina koju je potrebno očuvati i nadgraditi, kao i da konkretna zaštita stabala na ovoj lokaciji treba da bude obezbijeđena kroz poštovanje mjera propisanih Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu”.

Navodi se da su Elaboratom dva najveća stabla pinije, od kojih se jedno nedavno osušilo, spadaju u kategoriju A - drveće visokog kvaliteta (za očuvanje).

“Međutim, preduzeće „Mimoza Group“ Tivat obratilo se dana 8. oktobra Sekretarijatu u kojem su naveli da se stablo pinjola osušilo, da isto predstavlja opasnost za prolaznike i radnike na gradilištu, te da im u što kraćem roku bude data saglasnost za uklanjanje tog stabla. Ovaj organ je uputio prijavu Upravi za inspekcijske poslove - Odsjek za ekološku inspekciju, kao organu nadležnom u ovoj oblasti, odnosno kontrolisanju da li nosilac projekta realizuje mjere propisane Elaboratom procjene uticaja na životnu sredinu na koji je izdata saglasnost. Uslijedio je drugi dopis, odnosno obavještenje „Mimoza Group“ o uklanjanju osušenog stabla pinjola, nakon čega je ovaj organ ponovo uputio prijavu Upravi za inspekcijske poslove, kao i zahtjev za inspekcijski pregled projektne dokumentacije odnosno stanje na terenu upućen Ministarstvu održivog razvoja i turizma - Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje, zbog sumnje da se tokom izvođenja radova nije ispoštovala zona zaštite korijena, što je dovelo do oštećenja korijena i kasnije sušenja stabla”, saopšteno je iz Opštine.

D.P.

Infobox (): 4,6 hiljada kvadrata površina je placa na kojem se nalazio stari hotel “Mimoza”, a koji je prodat kompaniji “Mimoza Group”, iza koje stoji ruski kapital. U parku je nekada rastao veliki broj biljaka, između ostalog i nekoliko ogromnih stabala primorskog bora

Bonus video: