Opština znala da Bećiroviću prodaje zemlju Niklanovića

Prodaja zemlje na Bijelom ratu kiparskoj of-šor firmi od početka bila nezakonita, tadašnja sekretarka za pravnu zaštitu Marija Vuković otkrila mutan posao i podnijela ostavku
248 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 23:28h

Prodaja zemljišnog kompleksa nadomak Svetog Stefana, od kojeg je Opština Budva u julu 2006. inkasirala 4,5 miliona eura od firme Zorana-Ćoća Bećirovića, od početka je bila mutan posao, na koji je odmah ukazala tadašnja opštinska sekretarka za pravnu zaštitu, advokatica Marija Vuković.

Vukovićeva, koja se suprotstavila prodaji, jer je utvrdila da se radi o zemlji bratstva Niklanović, podnijela je ostavku na tu funkciju, a zbog svog prkosa, pretrpjela, kako tvrdi, i otvorene prijetnje od tadašnjeg rukovodstva lokalne uprave i vrha DPS-a.

Bećirović od Opštine Budva kupio tuđu zemlju za 13,5 miliona>>>

Riječ je o zemljišnom kompleksu na lokalitetu Bijeli rat, ispod sela Blizikuće, a formalno je 4,5 milion eura iskeširala kiparska firma “Danebrook limited”, registrovana na Bećirovića.

Svjesno pranje para

Vuković u razgovoru za "Vijesti" tvrdi da je Opština svjesno oprala novac, koji je potom otišao u finansiranje lokalne referendumske kampanje. Iako je o cijelom poslu, zbog kojeg se šest godina vodi sudski postupak, upoznata državna tužiteljka Ranka Čarapić i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Predrag Mitrović, te institucije ćute. Sudski postupak je pokrenula upravo Vukovićeva zastupajući Niklanoviće.

U krivičnoj prijavi upozorava se da je u pitanju klasičan primjer pranja novca, jer kiparska firma čiji je osnivački kapital bio 25.000 eura, kupila za 13,5 miliona devet hektara zemlje kod Blizikuća, za što nema traga ni u jednom od finansijskih bilansa ove firme.

Vlast u Budvi nije bilo briga što prodaje tuđu svojinu

Osim što je Opština bila jasno upoznata da prodaje tuđu zemlju, tako je isto i kompanija iz Nikozije znala da ulazi u sumnjiv posao, pa je osim kupovanja zemljišnog kompleksa od 50.000 kvadata, koji se vodio na Opštinu, odmah kupila i 45.000 kvadrata od mještana na susjednim parcelama.

Vuković tvrdi da je, nakon što je podnijela ostavku, imala posredne prijetnje preko tadašnjeg menadžera Opštine Aleksandra Tičića

Dali duplo jeftinije

Zbog odbijanja da bude dio toga posla, ona je, kako ističe, 21. marta 2006. podnijela ostavku.

"Odmah sam o toj činjenici obavijestila porodicu Niklanović iz Budve, koja me je angažovala kao punomoćnika da kod Osnovnog suda u Kotoru podnesem tužbu radi utvrđenja prava svojine na tom zemljištu, kao i radi utvrđenja apsolutne ništavosti Ugovora o kupoprodaji koji je brzinom svjetlosti sa Opštinom zaključila firma “Danebrook limited”. Ta firma je u stvari ogranak “Beppler & Jacobsona”, što se vidi iz činjenice da ih sve zastupa isti advokat (Branko Čolović). Opštinsko zemljište, odnosno zemlja Niklanovića, je prodato 25. jula 2006. godine po cijeni od 95 eura po kvadratu, dok su narednog dana, fizička lica koja su bila vlasnici susjedne velike parcele, na istoj lokaciji prodali istoj firmi, preko mene kao njihovog punomoćnika, zemlju za cijenu od 185 eura po kvadratu. Posjedujem oba ugovora. Iz tog posla se jasno vidi da je Opština samo oprala novac, koji joj je bio prijeko potreban zbog predstojećeg referenduma, jer se osnovano sumnja da je “Danebrook limited” isplatio ugovoreni iznos znatno prije zaključenja glavnog ugovora, koji je morao uslijediti nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, kako bi Opštinu finansijski potpomogao pred referendum", kaže Vuković.

Ona dodaje da je iz ličnih razloga otkazala punomoćje, a Niklanoviće je nastavio da zastupa advokat Nikola Martinović, koji je uspio u tim parnicama.

Tičić mi je prijetio, jer Marović nije mogao da podnese da ga neko odbije

Vuković tvrdi da je, nakon što je podnijela ostavku, imala posredne prijetnje preko tadašnjeg menadžera Opštine Aleksandra Tičića.

"Te prijetnje je vjerovatno uputio njegov partijski šef (Svetozar Marović), jer se nije mogao pomiriti sa činjenicom da se neko usuđuje da odbije njegovo naređenje za realizaciju nezakonitog pravnog posla", smatra Vuković.

Tičić, aktuelni direktor Uprave za sport i doskorašnji savjetnik premijera Igora Lukšića za investicije, odbacio je navode Vukovićke kao potpuno neistinite, jer, kako je kazao, sa njom nikada nije imao kontakta vezano za pravne poslove, a posebno ne za prodaju zemlje.

"Menadžer grada nije vodio pravne, niti imovinske poslove, To nije bilo u okviru moga djelokruga rada. Znači, ako je neko odgovoran, da je neki pravni posao bio loš, to je upravo onaj ko se nalazio ne mjesto sekretara za pravnu zaštitu", kaže Tičić.

Bećirović sumnjivo trgovao i Drobni pijesak

Advokatica Vuković je kao zastupnik mještana iz Reževića, uspjela prije dvije godine da dobije spor protiv kompanije „Roychamp trading LLC”, kćerke Bećirovićeve firme “Beppler & Jacobson”, koja je prije šest godina na lokalitetu Drobni pijesak kupila četiri hektara od nevlasnika.

Bećirović je kupio zemlju od mještana, za koje se kasnije na sudu dokazalo da nijesu vlasnici. Vukovićka je zastupala prave vlasnike i pred sudom dobila spor za dio spornog kompleksa koji je prodat Bećiroviću.

Galerija

Bonus video: