Optužuju ga za nezakonito zapošljavanje. Pićurić: To je plod nečije mašte

Sindikalna organizacija škole "Vaso Aligrudić" tražila je inspekcijski nadzor u školi, ali se Ministarstvo prosvjete oglasilo nenadležnim
250 pregleda 23 komentar(a)
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Veselin Pićurić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.06.2014. 19:02h

Sindikalna organizacija Srednje elektrotehničke škole "Vaso Aligrudić" tražila je inspekcijski nadzor u školi, tvrdeći da je direktor Veselin Pićurić prekoračio ovlašćenja i zloupotrijebio položaj, ali se Ministarstvo prosvjete oglasilo nenadležnim.

U dopisu od 16. marta, Sindikalna organizacija škole (SO) tvrdi da Pićurić nezakonitim zapošljavanjem vještački stvara atmosferu straha od gubitka posla.

Predsjednica SO Aleksandrina Vujačić potvrdila je da je Ministarstvo prosvjete obaviješteno o mogućim zloupotrebama položaja direktora škole, ali je odbila da daje bilo kakve izjave. SO tvrdi da škola na svom sajtu nije ažurirala informacije, kao ni finansijske izvještaje. Zaposleni u toj školi smatraju da su oštećeni za velika novčana sredstva koja škola ostvaruje preko zadruge, a u čije finansijsko poslovanje niko od njih nije imao uvid. U dopisu, između ostalog, piše i da je Pićurić od članova SO tražio 50 eura za izdavanje finansijskih prikaza i 400 eura za izdavanje traženih informacija.

"Nije tačno da je za finansijske izvještaje od 2002. do 2013. traženo 400 eura, već je to 1,75 eura", rekao je Pićurić. On je kazao “Vijestima” da od kada je direktor nije bilo nikakvih nezakonitih zapošljavanja: “Za vrijeme trajanja moga rukovođenja niko od kolega nije kažnjen, a kamoli dobio otkaz. Sva dokumenta su javna, naročito finansijski izvještaji koji se stavljaju na oglasnu tablu. Ogromnim radom obezbijedili smo školi najsavremenije kabinete. Sigurno je problem što smo ostavili državnoj instituciji kapital sa kojim može da se ponosi. Malverzacije su plod nečije mašte, a iza mog rada stoje rezultati”.

Kako tvrde u sindikatu, Inspekcija rada je posjetila školu 6. maja i tom prilikom utvrdila da u školi ne postoji posrednik za mobing. Potom je Ministarstvo rada ustanovilo da je direktor prekšio Zakon o mobingu, nakon čega je imenovao posrednika.

Pićurić: Manji dio roditelja neće tablete

Iz Sindikalne organizacije tvrde da je na roditeljskim sastancima bilo negodovanja zbog toga što će učenici od jeseni koristiti tablete umjesto udžbenika i svesaka.

Pićurić, s druge strane, kaže da je većina roditelja bila za korišćenje tableta i da je "normalno da ima i mali broj protivnika takvog načina učenja"."Tableti nijesu obavezni već će ih imati oni koji žele da nastavu prate na savremen način", naglasio je Pićurić.

Bonus video: