Organizovani preventivni pregledi za pripadnice RE poulacije

U Domu zdravlja na Starom aerodromu obavljeni su pregledi za 25 žena iz RE populacije sa teritorije Glavnog grada, kojima je izvršena provjera nivoa šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, izvršen pregled od ljekara opšte prakse i urađeno snimanje pluća i ginekološki pregled
173 pregleda 0 komentar(a)
Pregledi, RE populacija, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Pregledi, RE populacija, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 09.10.2018. 18:08h

U podgoričkom Domu zdravlja danas su organizovani preventivni zdravstveni pregledi za pripadnice domicilne romske i egipćanske (RE) populacije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, preglede je organizovao taj resor u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Domom zdravlja Podgorica i Romskim savjetom.

"U Domu zdravlja na Starom aerodromu obavljeni su pregledi za 25 žena iz RE populacije sa teritorije Glavnog grada, kojima je izvršena provjera nivoa šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, izvršen pregled od ljekara opšte prakse i urađeno snimanje pluća i ginekološki pregled", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je cilj te aktivnosti bio podizanje svijesti o značaju pravovremenih i redovnih pregleda pripadnica ranjivih grupa u društvu, kao i da se ukaže na važnost prevencije zdravlja.

Učesnicima akcije ukazano je na značaj redovnog odlaska ljekaru, o nastavku liječenja na primarnom, sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstvene zaštite ukoliko se za tim ukaže potreba, ali i o ulozi njih kao roditelja prema svojoj djeci kada je u pitanju očuvanje zdravlja.

"Akcija se nastavlja sjutra, u saradnji sa Crvenim krstom , u deset sati u Domu zdravlja na Starom aerodromu, kada će biti pregledana grupa raseljenih žena iz RE populacije“, kaže se u saopštenju.

Prethodno je slična aktivnost realizovana u Bijelom Polju i Tivtu, dok će, nakon Podgorice, sledeća biti organizovana u petak, u Domu zdravlja u Nikšiću.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava navode da sa partnerskim institucijama i organizacijama svake godine organizuje takve akcije u gradovima u kojima živi značajan broj pripadnika RE populacije.

"Posjećamo da je oktobar mjesec Međunarodni meseca borbe protiv raka dojke, pa apelujemo na naše građanke da redovno idu na preventivne preglede grudi. Ovakve akcije su jedan od načina da podstaknemo sve građane da se redovno javljaju na preventivne preglede i sačuvaju svoje zdravlje“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: