Osnovan granski Sindikat komunalnih preduzeća

„Ovaj, novoosnovani granski sindikat, ukazao je svoje povjerenje USSCG donošenjem odluke o udruživanju u ovu reprezentativnu nacionalnu sindikalnu centralu“, kaže se u saopštenju
1101 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osnivačka skupština granskog Sindikata komunalnih preduzeća Crne Gore održana je danas u Baru, a za predsjednika te radničke organizacije izabran je inženjer šumarstva Branko Pejović, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

„Ovaj, novoosnovani granski sindikat, ukazao je svoje povjerenje USSCG donošenjem odluke o udruživanju u ovu reprezentativnu nacionalnu sindikalnu centralu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na Osnivačkoj skupštini, pored Statuta, usvojeni programski ciljevi koji će biti vodilja rukovodstvu tog sindikata u njegovom budućem radu.

Izabrani su i članovi Izvršnog odbora iz reda predsjednika sindikalnih organizacija - članica granskog sindikata, kao i članovi Statutarnog i Nadzornog odbora.

Kako su kazali iz USSCG, uoči održavanja Osnivačke skupštine, kroz projekat "Ujedinjeni možemo više - glas studentima, podrška radnicima", Unija i nevladina organizacija Mladi Romi, kao partneri na projektu, realizovali su u petak i u subotu još dvije aktivnosti.

Jedna od aktivnosti je Okrugli sto "Saradnjom do cilja" koji je bio posvećen dijalogu sa predstavnicima menadžmenta komunalnih preduzeća u Crnoj Gori i opštinskim sekretarijatima nadležnim za tu oblast.

„Što je bila prilika da kroz otvoren dijalog čujemo više o izazovima sa kojima se oba preduzeća susreću, naročito u pogledu ispunjavanja uslova za zatvaranje poglavlja 27 pregovora sa Evropskom unijom (EU), kaže se u saopštenju.

Druga aktivnost se, kako se navodi, ticala edukativnog seminara za radnike komunalnih prdduzeća i sindikalne predstavnike u preduzećima iz te djelatnosti, na kojem je posebna pažnja bila posvećena sindikalnim i radnim pravima zaposlenih u tim preduzećima.

„Osim toga, seminar je bio prilika da učesnici razmijene iskustva i dobre prakse sa predstavnicima granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih djelatnosti „Nezavisnost" Srbija“, kazali su iz USSCG.

Oni su podsjetili da projekat "Ujedinjeni možemo više - glas studentima, podrška radnicima" finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

„USSCG i NVO Mladi Romi nastaviće i u narednom periodu da pružaju podršku sindikatima iz ove djelatnosti, posebno u dijelu sindikalne edukacije i sindikalnog aktivizma", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: