Otvoren edukativni kutak

Izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak kazao je da su tokom prethodne četiri godine u pet parkova u regionu rađeni inovativni projekti sa ciljem podizanja stručnih znanja u vezi sa zaštićenim područjima
887 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja centra, Foto: Dragana Šćepanović
Sa otvaranja centra, Foto: Dragana Šćepanović

Edukativni kutak Nacionalnog parka Biogradska gora otvoren je danas u prostorijama upravne zgrade tog parka. To je dio projekta „Posmatranje medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora“ koji je posvećen razvoju turizma orjentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zaštite i unapređenja staništa medvjeda i sprječavanja krivolova.

Edukativnu postavku su kreirali Parkovi Dinarida, u saradnji sa WWF Adria, Nacionalnim parkovima Crne Gore i Nacionalnim parkom Biogradska gora, koji partnerski realizuju projekat posmatranje medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora. Projekat je dio programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji finansira Švedska međunarodna razvojna agencija – Sida (Swedish International Development Agency – Sida), a realizuju ga WWF Adria i Parkovi Dinarida.

Izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak kazao je da su tokom prethodne četiri godine u pet parkova u regionu rađeni inovativni projekti sa ciljem podizanja stručnih znanja u vezi sa zaštićenim područjima. U NP Biogradska gora, objasnio je on, akcenat je stavljen na istraživanje krupnih sisara, odnosno, mrkog medvjeda.

“Takođe, cilj projekta je bio povećanje interakcije između zaštićenog područja i lokalne zajednice. Mislim da smo u slučaju NP Biogradska gora u tome uspjeli. Uradilo se dosta, prvi put je uspostavljen kvalitetan monitoring mrkog medvjeda, urađen je kvalitetan marketing plan koji može i ubuduće služiti NPCG, a i zajednica je prihvatila ovaj projekat kao svoj.“- reko je Mradak.

Predstavnica NVO “Parkovi Dinarida” Jelena Marojević Galić na događaju je prezentovala i rezultate projekta, a prikazan je i edukativni film “Neotkriveni svijet Biogradske gore”.

“Otvaranje Edukativnog kutka završna je faza projekra Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora koju su Parkovi Dinarida započeli u martu 2016. godine. Cilj projekta je bio pored iniciranja razvoja održivih vidova turizma zasnovanih na posmatranju prirode i razvoju lokalnih proizvoda, uspostaviti monitoring populacije medvjeda, ali i drugog živog svijeta na području NP Biogradska gora kao i unaprijediti upravljanje populacijom ove vrste u Crnoj Gori.”, kazala je Marojević Galić.

U predhodnom periodu postavljene su kamere zamke u parku, uspostavljeno hranilište i obaljeno je, objanila je ona, „ prvo uspješno hvatanje medvjeda i njegovo obilježavanje telemetrijskom ogrlicom“.

“Ovaj kutak će doprinijeti da grad Kolašin, pored svoje i ponude Skijališta Crne Gore, omogući turistima da saznaju više informacija o NP Biogradska gora. Turisti koji ovdje budu boravili tokom zimske sezone moći će da se o samom parku informišu u ovom kutku. “- kazao je direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Elvir Klica.

On je podsjetio da je NP Biogradska gora ove godine posjetilo oko 20 odsto više turista, odnosno oko 70 hiljada posjetioca.

Klica je dodao i da je početkom godine realizovan značajan projekat u NP Biogradska gora, koji ima za cilj smanjenje karbonskog uticaja na ovaj park, a u okviru kojeg je park dobio dva turistička vozića.

“Nažalost nijesmo uspjeli do kraja sezone da krenemo sa izgradnjom parkinga. Nadamo se da će realizacija ovog dijela projekta biti početkom naredne sezone. Tada ćemo zaokružiti kompletan projekat, a sve sa ciljem smanjenja broja automobila u samom srcu nacionalnog parka”, kazao je on.

Edukativni kutak NP Biogradska gora namijenjen je prvenstveno školskoj populaciji, lokalnoj zajednici i posjetiocima. Posjetio će, rečeno je na svečanosti, „dobiti priliku da se dodatno edukuju o vrijednostima u zaštićenim područjima i, na taj način, aktivno učestvuju u razvoju ekološkog turizma zasnovanog na posmatranju živog svijeta ovoga parka.

Na svečanosti je najavljeno da će novootvoreni prostor u Kolašinu biti dodatno interesantan zbog bogate biblioteke porodice Vincek koja će biti dio edukativnog kutka, a biće otvorena i suvenirnica sa proizvodima i ručnim radovima stanovništva iz tog kraja.

Bonus video: