Otvorena maslinarska manifestacija u Starom Baru

Do 15. septembra, u sklopu manifestacije biće uređivani maslinjaci u vakufu IZ Bar - Gusta, Gvozden brijeg, Marovići, Džidžarin i Zaljevo, koji će biti i podmlađeni novim zasadima maslina
815 pregleda 0 komentar(a)
Unaprijeđen dizajn boca vakufskog maslinovog ulja, Foto: Radomir Petrić
Unaprijeđen dizajn boca vakufskog maslinovog ulja, Foto: Radomir Petrić

U Starom Baru je počela maslinarska manifestacija "Mjesec vakufske masline", koju organizuju Islamska zajednica (IZ) Bar i Džematski odbor Stari Bar.

Do 15. septembra, u sklopu manifestacije biće uređivani maslinjaci u vakufu IZ Bar - Gusta, Gvozden brijeg, Marovići, Džidžarin i Zaljevo, koji će biti i podmlađeni novim zasadima maslina.

Otvarajući manifestaciju potpredsjednik Opštine Bar, Radomir Novaković je izrazio zadovoljstvo što su prošle godine ostvareni dobri rezultati.

"Potrudili ste se da pokažete da vodite računa o onome što vam je ostavljeno, i da brinete da to u još boljem stanju ostavite narednim naraštajima. Prihvatili ste se velikog posla i želim vam srećan i uspješan rad", dodao je Novaković.

Predsjednik Džematsko-vakufskog odbora Stari Bar Fahrudin Zaganjor kazao je da je prošle godine prikupljeno 23.500 eura u novcu i donacijama, da se "radilo i preko čitave zime", te da je tokom prve manifestacije očišćeno preko 90 odsto parcela vakufa.

On je dodao da je prije dva mjeseca završena izrada katastra vakufskih parcela "na kojima smo izbrojali sva stabla".

"Imamo u vakufu 3.145 korijena maslina, od čega je stotinjak novih koje smo zasadili u 2018. Lani je akcenat bio na uređenju parcele Veliko Dabanovo gdje je bilo stotinjak zaraslih stabala. Obavili smo i đubrenje maslinjaka, na preko dvije hiljade korijena, kao i sanitarno krašćenje 300 stabala. Izdali smo 460 korijena maslina u dugoročan zakup, uz obavezu zakupaca da ih paze kao svoje, nabavili smo i terensko vozilo za održavanje svih maslinjaka u vakufu, a unaprijedili smo i dizajn boca vakufskog maslinovog ulja, koje nam je značajan izvor prihoda", predstavio je Zaganjor rezultate lanjske akcije.

On je rekao da ove godine slijedi “široka akcija tokom pet narednih vikenda”, koju na parceli Gvozden brijeg otvaraju ograđivanje, dovođenje vode i struje i priprema terena za sadnju novih 300 maslina.

"Nabavićemo iz uvoza 400 sadnica maslina starosti tri do pet godina, koje rađaju svake godine. Na parceli Zaljevi koja je lani očišćena i gradjena, na 5.000 kvadratnih metara zasadićemo stotinjak novih sadnica. Uredićemo i maslinjake Gusta, Marovići i Džidžarin. Aktivisti NVO “Orijent” urediće parcelu kod Kurila, koju je ova NVO uzela u zakup.

IZ Bar posjeduje najviše maslina u Crnoj Gori, koje je dobila kao poklon vjernika u vakuf. Vakuf spada u najznačajnije institucije islamske kulture i vjerske zajednice, kao materijalno dobro koje su humani i plemeniti ljudi izdvojili iz svoje imovine i poklonili zajednici za dobrobit svim ljudima.

Bonus video: