"Oživjeti saradnju Herceg Novog i Bitolja"

Katić je upoznao Ambasadora sa aktuelnom situacijom u Herceg Novom, problemima koje su izazvali loši privatizacioni aražmani, kao i, kako je rekao, rastućom centralizacijom od strane državne vlasti
223 pregleda 0 komentar(a)
Trpkoski i Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Trpkoski i Katić, Foto: Opština Herceg Novi

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić ugostio je danas izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihajla Trpkoskog, saopšteno je iz lokalne uprave.

Ambasada Makedonije će pružiti podršku povezivanju gradova dvije države, poručio je ambasador Trpkoski. Učesnici sastanka su se saglasili da bi Herceg Novi i Bitolj, koji su pobratimi od 1965. godine, trebalo da ožive saradnju, jer su mogućnosti velike.

Ambasador Trpkoski je istakao da je važna razmjena iskustava na lokalnom novu, međusobna turistička promocija i iniciranje zajedničkih projekata, koji će doprinijeti ostvarivanju standarda na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjedik Opštine Stevan Katić kazao je da će sa zadovoljstvom preduzeti potrebne korake u cilju obnavljanja saradnje Novog i Bitolja, te da je u tom dijelu podrška Ambasade od velikog značaja. On je napomenuo i da je Herceg Novi povezan sa Strumicom, članstvom u Federaciji evropskih karnevalskih gradova.

Predsjednik i saradnici predložili su nekoliko mogućnosti za povezivanje, a kao centralne oblasti vide turizam, kulturu i obrazovanje, kao i partnerstvo u osmišljavanju projekata i apliciranju na pozivima u okviru pretpristupnih fondova Evropske unije.

Katić je upoznao Ambasadora sa aktuelnom situacijom u Herceg Novom, problemima koje su izazvali loši privatizacioni aražmani, kao i, kako je rekao, rastućom centralizacijom od strane državne vlasti.

Bonus video: