Pacijente će slati u Klinički centar Srbije

U dopisu piše da su razlozi ovakve preporuke to što su “cijene u Kliničkom centru Srbije znatno niže od cijena istih usluga Specijalne bolnice 'Miloš'”.
87 pregleda 15 komentar(a)
Klinika "Miloš", Foto: Portal Srbija
Klinika "Miloš", Foto: Portal Srbija
Ažurirano: 08.08.2016. 19:38h

Očnim ljekarima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) preporučeno je da ubuduće ne upućuju pacijente u privatnu kliniku “Miloš”, jer se za isti kvalitet usluga, ali po znatno nižim cijenama, mogu liječiti u drugim klinikama u Srbiji.

U dopisu koji je Fond za zdravstveno osiguranje uputio KCCG, a u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da se za pružanje usluga iz oblasti oftalmologije, koje se ne mogu ostvariti u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, pacijenti šalju u Klinički centar Srbije (KCS).

Navodi se da je riječ o preporuci Ministarstva zdravlja, na osnovu “dogovora postignutog sa Ministarstvom zdravlja Srbije”.

U dopisu piše da su razlozi ovakve preporuke to što su “cijene u Kliničkom centru Srbije znatno niže od cijena istih usluga Specijalne bolnice 'Miloš'”.

“S obzirom na to da Fond za zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor sa Kliničkim centrom Srbije... kao i sa KBC 'Zvezdara', koji je takođe u sistemu javnog zdravstva i ima stručnih i tehničkih kapaciteta za pružanje ovih usluga, treba obavijetiti Kliniku za oftalmologiju KCCG da se prilikom predlaganja upućivanja oftalmološki konzilijumi pridržavaju navedenog”, stoji u dopisu.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je optužio bivšeg direktora Fonda Kenana Hrapovića da je mimo njegove saglasnosti obnavljao ugovore sa inostranim klinikama, između ostalih i bolnicom “Miloš”. Na sjednici Odbora za zdravstvo početkom ove godine, on je kazao da je za rubriku “vjerovali ili ne” bila informacija u medijima početkom septembra 2015. godine, da je produžen ugovor sa klinikom “Acibaden” i “Miloš”.

Ministar je tada kazao da je Fond neposrednom pogodbom i bez tendera, sklapao ugovore za liječenje pacijenata na klinici “Miloš”, ocijenivši da su mnogi upućivani u tu bolnicu bez razloga. Ocijenio je i da je “ljudski neobično kako neko, ko nije iz medicinske branše, preuzima rizik za to”.

Hrapović mu je tada odgovorio da nije postojao nijedan razlog da se ne produži saradnja sa tom klinikom i da su sve radili po zakonu.

Reagujući na optužbe, kazao je da je upravo struka ta koja odlučuje o liječenju pacijenata i da je inicijativa da Fond uspostavi saradnju sa klinikom “Miloš” potekla od nekadašnje direktorice Klinike za očne bolesti i kolegijuma koji čine devet ljekara specijalista.

Iz Fonda su kazali da su “ljekari naveli da saradnja sa javnim klinikama u Srbiji nije zadovoljavajuća, jer pacijenti više puta odlaze tamo kako bi se kompletiralo liječenje, a ishod i nije tako dobar”. Klinika “Miloš” je tokom 2014. godine bila rekorder kada je riječ o upućivanju pacijenata u Srbiju.

Na dijagnostiku, liječenje i kontrolu upućeno je 1.583 osiguranika, što čini 27 odsto od ukupnog broja pacijenata koji su upućeni u zdravstvene ustanove u Srbiji. Iz Fonda je ranije rečeno da je taj broj lani smanjen i da je tokom 2015. godine upućeno 538. Izvještaj o liječenju van Crne Gore za prošlu godinu, međutim, još nije objavljen na sajtu Fonda.

Država "Milošu" platila 1,1 milion eura za godinu

Oko 1.100.000 eura koštale su državu usluge liječenja 1.583 osiguranika u klinici “Miloš” tokom 2014. godine.

Dug Fonda krajem te godine prema zdravstvenim ustanovama van sistema u Srbiji iznosio je više od 2,5 miliona eura, od kojih klinici “Miloš” oko pola miliona.

Šegrt je ranije upozorio da čak 10 miliona eura godišnje “ode” za liječenje u inostranstvu i privatnim ustanovama. Broj pacijenata koji su poslati van Crne Gore na liječenje iz KCCG smanjen je lani u odnosu na 2014. godinu za više od 1.000 pacijenata, pri čemu je ostvarena ušteda od oko pola miliona.

Bonus video: