Pale livade da gljive bolje rode

Saopšteno je da su u subotu intervenisali na gašenju požara trave i niskog rastinja na površini od oko 3 hektara u selu Potpeću, gdje je prijetila opasnost da požar zahvati kuće i pomoćne objekte
344 pregleda 2 komentar(a)
Paljevina Mataruge, Foto: NVO Breznica
Paljevina Mataruge, Foto: NVO Breznica
Ažurirano: 08.03.2017. 18:34h

Pljevaljski vatrogasci imali su pune ruke posla za vikend, zbog požara koje su izazvali građani paleći nepokošene livade u okolini grada.

Iako je to zakonom zabranjeno, do sada, kako je “Vijestima” nezvanično rečeno u Komunalnoj policiji, niko nije odgovarao zbog paljenja.

U Službi zaštite kažu da građani namjerno podmeću požare jer na opožarenom području bolje uspijevaju pečurke.

U drugom slučaju, pojasnili su, požar je izbio jer je vatra izmakla kontroli vlasnicima zbog jakog vjetra.

Saopšteno je da su u subotu intervenisali na gašenju požara trave i niskog rastinja na površini od oko 3 hektara u selu Potpeću, gdje je prijetila opasnost da požar zahvati kuće i pomoćne objekte.

Istog dana, vatrogasci su gasili požar trave i niskog rastinja u selima Boščinovići i Vidre, gdje je vatra, potpomognuta jakim vjetrom, prijetila da ugrozi kuće i pomoćne objekte.

Ugašen je i manji požar niskog rastinja u gradskim naseljima Varoš i Guke i na brdu iznad Manastira Sv. Trojica gdje je gorjela četinarska šuma, kao i u Velikim krćama i Selcu.

U nedjelju su gašeni požari u selu Kozice, Mrzovićima i Kalušićima.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović apelovao je na građane da se uzdrže od paljenja livada i podmetanja požara jer na taj način najveću štetu čine sebi.

“Sagorijevanjem trave i niskog rastinja enormno se zagađuje vazduh dimom, pepelom i čađi, koja je kao takva izuzetno kancerogena i opasna za ljude... Ostaje radioaktivni pepeo na zemljištu, koji potom spiraju kiše, zagađujući i neopožarene površine, ali i vodotoke koje koriste ljudi, stoka i divlje životinje”.

Bonus video: