"Pčelarski dani" u Nikšiću: Med dobar za zdravlje, ali i za ljepotu

Bilo je tu vrcanog i meda u saću, propolisa, voska, medovine, ali i preparata za zdravlje, kompleksa koji jačaju imunitet...
160 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 19:15h

U Nikšiću je na teresi hotela “Onogošt”, u organizaciji pčelarske organizacije “Nikšić”, a u sklopu “Septe, barskih dana”, organizovana izložba proizvoda od meda na kojoj je učestvovalo oko 50 izlagača iz Crne Gore i Republike Srpske.

Lidija Martinović sa Cetinja koje se sa suprugom tridesetak godina bavi pčelarstvom kaže da je ljubav prema pčelama i medu naslijedila od oca.

TV Vijesti, Dijana Blagojević

“Kćerka sam jednog od najstarijih pčelara u Crnoj Gori Petra Čelebića tako da sam odrasla uz pčele. Otac je umio na jedan poseban i lijep način da me zainteresuje i privoli pčelarenju tako da je normalno bilo da se nakon udaje to nastavim”, kazala je Martinović koja je imala izložila široku lepezu pčelinjih proizvoda.

Bilo je tu vrcanog i meda u saću, propolisa, voska, medovine, ali i preparata za zdravlje, kompleksa koji jačaju imunitet, čiste krvne sudove, smanjuju holesterol, regenerišu moždane ćelije, jačaju krvnu sliku. Ali Lidija, koja je po struci hemijski tehnolog, nije zaboravila ni na pripadnice ljepšeg pola pa su tu bili kozmetički preparati na bazi meda – maske, losioni, kreme, balzam, jednom rječju za svakog po nešto.

“Sve je bez hemije, konzervansa i aditiva, jer iako sam hemijski tehnolog ne koristim hemiju. U ovaj posao je uključena cijela porodica i pčelarenje može biti solidna pomoć kućnom budžetu”, kazala je Martinović koja ima oko 60 društava.

Odmah pored nje bio je štand njenog prezimenjaka i zemljaka Petra Martinovića koji se sa porodicom pčelarstvom bavi od 1998. godine i ima oko 150 košnica.

“Registovan sam kao pčelar poljoprivrednik proizvođač hrane i bavim se proizvodnjom meda, polena, voska, medovine, selekcionisanih autohtonih matica za domaće tržište i propolisa. Pošto se trudim da ovo što radim bude kvalitetno i zdravo, a za to su pored rada potrebna i znatna ulaganja, a kako je finansijska situacija stanovnika Crne Gore loša, teško se može živjeti od pčelarstva”, kaže Petar, čiji je štand bio pun meda i pčelinjih proizvoda, ali i pehara, zlatnih medalja, diploma.

On je 2003. godine dobio zlatni pehar za eko kvalitet meda na poljoprivrednom sajmu Crne Gore, 2008. je na Novosadskom sajmu proglašen za apsolutnog šampiona grupe proizvoda, kada je dobio osam zlatnih medalja i šampionski pehar za cijelu grupu pčelinjih proizvoda

...

Reportažu i fotografije sa manifestacije možete naći u "Vijestima" za 23. septembar

Galerija

Bonus video: