Ping-pong igra sa plagijatom

Nakon što je Pravni fakultet od Rektorata Univerziteta Crne Gore zatražio da provjere akademsku etiku profesorice Lakićević Đuranović, oni su to na postupanje proslijedili etičkom komitetu koji još nije osnovan
6233 pregleda 6 komentar(a)
Lakićević Đuranović
Lakićević Đuranović

Rektorat Univerziteta Crne Gore proslijedio je Ministarstvu prosvjete, odnosno etičkom komitetu koji još nije osnovan, Predlog za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta profesorice Bojane Lakićević Đuranović.

Prema nezvaničnim informacijama iz Rektorata UCG-a, rektor Danilo Nikolić uputio je dopis naslovljen na Ministarstvo i etički komitet u petak, nešto prije 15 časova, a nakon što je Vijeće Pravnog fakulteta od Suda časti zatražilo da ispita da li je Lakićević Đuranović rad bivšeg studenta objavila kao svoj u beogradskom časopisu.

Iz Ministarstva su juče za “Vijesti“ ponovili stav da do osnivanja etičkog komiteta tim slučajem plagijata, koji je otkrio Centar za građansko obrazovanje, treba da se bavi Sud časti UCG-a.

Kako su “Vijesti“ već objavile, od 30 članova Vijeća Pravnog fakulteta, 24 je glasalo za to da Lakićević Đuranović bude procesuirana pred Sudom časti UCG-a, na čijem je čelu Boris Vukićević.

„Budući da je navedeni rad profesorice Lakićević Đuranović objavljen u stručnom časopisu koji izlazi u Beogradu, u Republici Srbiji, to je shodno članu 14, stav 1, tačka 3 Zakona o akademskom integritetu etički komitet nadležan da odlučuje po ovom predlogu“, navodi se, između ostalog, u dopisu UCG-a koji potpisuje rektor Nikolić.

Ranije su iz Rektorata UCG-a kazali “Vijestima“ da će “shodno Zakonu o akademskom integritetu, postupiti u okviru svojih nadležnosti”.

Iz Ministarstva prosvjete ponavljaju stav – etički komitet tek treba da bude uspostavljen, a do tada su na snazi etički kodeksi ustanova, odnosno kršenjem akademskog integriteta moraju se baviti postojeći sudovi časti.

“Etički komitet imenuje i razrješava Vlada, u skladu sa Zakonom o akademskom integritetu, na period od četiri godine”, kazali su “Vijestima“.

Naglašavaju da će ovo tijelo imati sedam članova koji će činiti istaknuti eksperti iz oblasti visokog obrazovanja i nauke iz različitih naučnih disciplina, te da će uskoro biti formirano.

“Poznato vam je da će same ustanove, u skladu sa Zakonom, formirati etičke odbore, koji će zamijeniti postojeće sudove časti i odlučivati o kršenju akademskog integriteta. No, i prije navedenog, jasno je da je na snazi poseban zakon, odnosno Krivični zakonik, koji tretira plagijarizam, ali i Etički kodeks ustanova visokog obrazovanja. U članu 6 Etičkog kodeksa UCG-a je navedeno da pripadnici univerzitetske zajednice moraju jemčiti za izvornost (orginalnost) svojih objavljenih naučnih radova i umjetničkih djela, kao i za tačnost i poštenje u prikazivanju i navođenju informacija o porijeklu ideja i navoda kojima su se u radu koristili. Osim toga, navedeno je i da je akademsko osoblje dužno da poštuje moralna i profesionalna načela, uključujući i ona koja se odnose na profesionalnu odgovornost i odgovornost prema instituciji. Na akademske odnose i ponašanje akademskog i drugog osoblja koja nijesu opisana ovim Etičkim kodeksom mogu se primjenjivati nepisana pravila i načela akademskih institucija, kao i univerzalni standardi profesionalnog akademskog ponašanja”, naveli su iz Ministarstva i dodali da je za primjenu Etičkog kodeksa, odnosno utvrđivanje moralne i profesionalne odgovornosti, nadležan Sud časti.

Osim što je organima UCG-a podnesen predlog za utvrđivanje akademskog integriteta profesorice, koja je u decembru 2018. objavila pod svojim imenom specijalistički rad svog studenta, i podgoričko Osnovno tužilaštvo je pokrenulo izviđaj u tom slučaju. To su uradili nakon krivične prijave CGO.

Nikolić se upleo u sopstvene neizvedene taktičke igre koje potpuno razobličavaju njegov pristup izbjegavanja odgovornosti, ali i ohrabrenja nezakonitnim i neetičkim radnjama na UCG-u i zaposlenih na toj ustanovi, ocijenila je direktorka CGO Daliborka Uljarević.

“Pošto mu nije uspjelo da ‘vruć krompir’ prebaci Pravnom fakultetu, sada ga pokušava prebaciti Vladi Crne Gore. Ovdje se postavlja nekoliko pitanja. Prvo, da li je Lakićević Đuranović nečim ’zadužila’ rektora Nikolića, pa on neće da njen slučaj shodno propisima procesuira? Drugo, da li sam Nikolić ima možda neki sličan ’rad’ kao Lakićević Đuranović od čije se javne analize plaši pa ovako pokušava prevenirati upotrebu postojećih mehanizama? Nema nikakvog opravdanja ni za rektora Nikolića ni za predsjednika Suda časti, Borisa Vukićevića, za ovakvo nečuveno bježanje od odgovornosti“.

Iz CGO traže ostavke ili smjene Nikolića i Vukićevića

Uljarevićeva je poručila da bi rektor Nikolić i predsjednik Suda časti Vukićević trbalo da prednjače u borbi za kvalitet UCG-a i za očuvanje akademskog integriteta.

“Nažalost, svjedočimo tome da oni to nisu u stanju ili iz nekih razloga ne smiju. A sve su to legitimni razlozi da podnesu ostavku ili da budu razriješeni kako bi njihove pozicije zauzeo neko ko ima kapacitet da taj posao valjano obavlja. CGO će se obratiti i osnivaču UCG odnosno Vladi, koja ima svoje članove u Upravnom odboru da ovo pitanje adresiraju. Imamo već primjer smijenjene rektorke, pa ne bi bio presedan da se i Nikolić smijeni, a meni se čini da on ovim, sa aspekta javnog interesa, daje više materijala nego što je bio onaj koji je poslužio za smjenu Radmile Vojvodić“.

Bonus video: