Pista se može rukom odvaliti, ali je bezbjedna

Kako je inspektor ACV za godinu promijenio i mišljenje i inspekcijski nalaz
5059 pregleda 10 komentar(a)
Pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna arhiva
Pista tivatskog aerodroma, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.05.2019. 15:53h

Prije samo godinu, inspektor za vazdušni saobraćaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Milan Kuč naredio je preduzeću Aerodromi Crne Gore (ACG) da “u što kraćem roku, ali ne kasnije od 10 dana od prijema rješenja” otkloni nepravilnosti poletno-sletne staze (PSS) tivatske vazdušne luke “jer mogu negativno da utiču na operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova”. Inspektor je nedavno opovrgao svoje naređenje iz maja prošle godine, a iz ACV su juče “Vijestima” kazali da ne mogu da komentarišu nalaze inspektora ili stručnih lica.

“Posebno ne dok je inspekcijski pregled i dalje otvoren, pa samim tim ni navode iz izvještaja koji je obavljen krajem prošlog mjeseca, a koji su objavljeni u ‘Vijestima’ 5. maja 2019. godine”, rekao je Mileta Nikolić, direktor Sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u ACV, odgovarajući na pitanje o oprečnim stavovima inspektora tog tijela.

Kuč je tokom nedavne kontrole aerodroma u Tivtu konstatovao da “ne postoji značajno unapređenje dimenzija nepravilnosti u smislu progresije urušavanja asfaltnog zastora, već samo povećanje dužina nepravilnosti zbog odvaljivanja/odljepljivanja nestabilnih djelova zaptivnih fuga”.

Takav nalaz nije saglasan njegovoj naredbi od prije godinu.

“Kod većeg broja uočenih pukotina je zapisnički utvrđeno da urušavanje asfaltnog zastora nije konačno i da postoje djelovi zastora koji nisu stabilni, već se mogu primjenom sile niskog intenziteta (rukom i/ili šrafcigerom) odvojiti od asfaltnog zastora, što predstavlja opasnost za vazduhoplov u smislu postojanja mogućnosti oštećenja pogonske grupe ili stajnog trapa. S tim u vezi, a uzimajući u obzir saznanja o raspoloživim sredstvima i postojećim tehnologijama na Aerodromu Tivat zapisnički utvrdio postojanje uslova gdje bi svako dodatno oštećenje PSS i posljedično oštećenje vazduhoplova na PSS moglo negativno uticati na sigurnost vazdušnog saobraćaja i urednost odvijanja prevoza u vazdušnom saobraćaju”, stoji u rješenju Kuča od 30. aprila 2018, a koje je Građanski pokret URA dostavio “Vijestima”.

Iako je prije godinu tvrdio da bi “svako dodatno oštećenje PSS moglo negativno uticati na sigurnost vazdušnog saobraćaja”, nakon posljednje kontrole vazdušne luke u Tivtu, Kuč konstatuje da nema “unapređenja dimenzija nepravilnosti”, te da se uvećanje dužina nepravilnosti “neće uzimati u obzir jer je kroz metode održavanja asfaltnog zastora poletno-sletne staze definisano uklanjanje nestabilnih zaptivnih fuga sa operativnih površina aerodroma, zbog statusa FOD (svi strani objekti - otpaci ili slično na pisti, koji bi mogli nanijeti štetu vazduhoplovu koji slijeće ili polijeće sa te piste.

Direktor GP URA Zoran Mikić ocijenio je da je posljednjim nalazom ACV još jednom potvrđeno da su tačne informacije koje je objelodanila URA, a koje se odnose na problematično stanje piste na tivatskom aerodromu. Smatra da je sporno što posljednji nalaz nije u cjelosti objavljen javno, već se samo citiraju pojedini njegovi djelovi.

“Najviše nas zabrinjava što se nastavlja trend da predstavnici državnih institucija demantuju sami sebe. Kako je inspektor Agencije došao do toga da ono što je u maju 2018. moglo negativno da utiče na operacije polijetanja i slijetanja, u aprilu 2019. godine ne predstavlja opasnost”, pita Mikić.

Podsjeća da u rješenju od prošle godine, inspektor naređuje Aerodromima CG da hitno otklone nepravilnosti na kolovoznoj površini PSS Aerodroma Tivat i to u roku od 10 dana.

“Tom prilikom inspektor je utvrdio da kod većeg broja uočenih pukotina urušavanje asfaltnog zastora nije konačno i da postoje djelovi odnosno otpaci koji predstavljaju opasnost za vazduhoplove... Ako je sve u redu, zbog čega su onda izrekli nekoliko novčanih kazni u prethodnih godinu dana Aerodromima CG”, poručuje Mikić.

Još jednom je pozvao direktora ACV Dragana Đurovića da izađe pred javnost i kaže da li su ugroženi bezbjednost vazdušnog saobraćaja i sigurno slijetanje na PSS Aerodroma Tivat.

Iz GP URA ranije su najavili krivične prijave protiv direktora Aerodroma CG Danila Orlandića i Aerodroma Tivat Radovana Marića.

Iz ACV su juče “Vijestima” potvrdili prošlogodišnje navode nalaza inspektora, kazali su da “oštećenja izazivaju jaku zabrintost, ali da nisu alarmantna i da bi tek njihovo eventualno širenje moglo predstavljati opasnost”.

“Veoma je važno koristiti preciznu terminologiju pri opisu stanja sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju i ne uzbunjivati javnost jakim jezičkim konstrukcijama, koje nemaju uporište u stanju na terenu”, kazali su iz ACV, iznova potvrđujući da je inspektor naredio otklanjanje konstatovanih nepravilnosti, te dodajući da su “s obzirom na to da u datom roku nije došlo do realizacije naložene mjere, u više navrata izrečene novčane kazne operatoru aerodroma”.

Tvrde i da se sadašnje stanje ne može “opisati kao ugrožavanje sigurnosti vazdušnog saobraćaja”.

Izvršni direktor Aerodroma CG najavio je da će zbog tvrdnji GP URA to preduzeće tužiti partijske funkcionere zbog informacija koje su javno iznosili. Iz ACV su ranije potvrdili za TV Vijesti navode GP URA da se na saniranju piste tivatskog aerodroma mora hitno raditi. Direktor tivatskog Aerodroma Radovan Marić ranije je kazao da se nepravilnosti mogu otkloniti za 10 noći, ali da čekaju potrebnu dokumentaciju od Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Orlandić formirao komisiju, ima li rezultata godinu kasnije?

Dvadesetak dana od primljenog rješenja inspektora ACV, odnosno 29. maja 2018, Orlandić je formirao devetočlanu komisiju, na čijem je čelu Marić, koja je trebalo da izradi “interventni plan za otklanjanje nepravilnosti” na PSS tivatskog aerodroma. Komisija je, između ostalog, trebalo da predloži hitne mjere na otklanjanju nepravilnosti na kolovoznoj površini PSS. Hitne mjere, stoji u dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, trebalo je da budu predložene do 1. juna 2018. U obrazloženju odluke o formiranju komisije, Orlandić se poziva na nalaze inspekcije i priznaje da je inspektor “naredio otklanjanje nepravilnosti na kolovoznoj traci PSS koje mogu negativno da utiču na polijetanje i slijetanje vazduhoplova...” Orlandić još precizira da je “u većem dijelu razdvajanje asfaltnog zastora zanemarljivo i rascjepi u širini dva centimetra su popunjeni masom za fugovanje, ali je posebno obraćena pažnja na postojanje oštećenja na PSS čija je veličina svojom širinom veća od četiri centimetra i čija je dubina tri milimetra i više...” Iz ACG nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” u vezi sa rokovima koje im je inspektor Kuč ranije ostavio, ali ni da li je komisija poštovala svoje rokove.

Bulatović zna o problemu, ali ne bi o nalazu inspektora

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma CG Dragoljub Bulatović nije komentarisao odluke inspektora ACV. “Agencija je nezavisna institucija koja svoje poslove obavlja u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, i odluke njenih inspektora dostavljaju se rukovodiocima operativnih i izvršnih službi Aerodroma, pa iste ne mogu komentarisati”, kazao je on “VIjestima”. Međutim, iz odgovora se može zaključiti da je Odbor upoznat sa situacijom. “Na predlog izvršnog direktora, Odbor direktora dao je saglasnost na izmjenu Plana javnih nabavki koja je imala za cilj sanaciju asfaltnog zastora piste na aerodromu Tivat, kao i drugih nabavki koje su neophodne za bezbjedno i sigurno odvijanje vazduhoplovnih operacija i realizaciju preporuka ACV”, rekao je Bulatović, koji je i šef kabineta premijera Duška Markovića.

Bonus video: