Pljevlja: Fekalije plave podrume suda

Problem izlivanja podzemnih i kanalizacionih voda u Osnovnom sudu u Pljevljima prisutan od 1978. godine. U lošem stanju stolarija, termoizolacija, telefonske, toplovodne i elektroinstalacije
1674 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Osnovni sud u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Zgrada u kojoj je smješten Osnovni sud u Pljevljima, izgrađena 1958, dotrajala je i ne pruža uslove za optimalan rad sudija i drugih zaposlenih, tako da je neophodna njena detaljna rekonstrukcija.

To tvrdi predsjednica Osnovnog suda u Pljevljima Radinka Gačević u izvještaju o radu Osnovnog suda u Pljevljima u prošloj godini.

Potrebno je zamijeniti stolariju, uraditi termoizolaciju, zamijeniti telefonske, toplovodne i elektroinstalacije.

“U zgradi ne postoje niti se mogu adaptirati posebne prostorije za saslušanje maloljetnih lica, ni prostorije za smještaj tužilaca, advokata i drugih stranaka, već se kao čekaonica koristi hodnik spratnog dijela zgrade. Nije omogućen pristup invalidnim licima niti se, zbog veličine i rasporeda prostorija, može omogućiti u postojećoj zgradi. Lica u invalidskim kolicima mogu prići samo do sudske portirnice, ali ne i do sudskih pisarnica i sudnica”, navodi Gačević u izvještaju.

Navela je da poseban problem stvara izlivanje podzemnih voda u podrum suda, koji je prisutan od 1978. godine.

“Ovaj problem do sada je ublažavan uz pomoć preduzeća ‘Vodovod’ i ‘Čistoća’ koji su na poziv povremeno vršili crpljenje vode iz podrumskih prostorija. Međutim, u avgustu 2018. ovaj problem je povećan jer je prilikom rekonstrukcije Tršove ulice, u kojoj je smještena zgrada suda, došlo do oštećenja kanalizacione mreže, usljed čega je došlo do izlivanja fekalija u podrumske prostorije suda, zbog čega je došlo do obustave rada. ‘Vodovod’ je pokušao da riješi problem saniranjem šahti na kanalizacionoj mreži. Iz podrumskih prostorija su uklonjene fekalije i izvršena dezinfekcija. Međutim, krajem godine opet je uočeno izlivanje iz kanalizacione mreže, što ukazuje na nepotpuno i nestručno izvedene radove pri rekonstrukciji kanalizacione mreže u Tršovoj ulici, a što će i u buduće praviti probleme u radu zaposlenih u sudu”, ističe Gačević.

Radinka GačevićRadinka Gačević

Zbog dotrajalih telefonskih instalacija telefonske linije često su bile u prekidu, što je, kako je navela, onemogućavalo otpremu i primanje pismena preko faks aparata.

Predsjednica suda zključuje da je opremljenost sudnica i ostalih prostorija zadovoljavajući.

U 2018. u Osnovnom sudu u Pljevljima primljeno je ukupno 2.002 predmeta svih vrsta. Iz prethodne godine prenijeto je 240 predmeta, pa je u radu bilo ukupno 2042 predmeta. U odnosu na 2017. priliv je veći za 241 predmet. U 2018. iz Osnovnog suda u Bijelom Polju pljevaljskom sudu je delegiran 171 parnični predmet. Sudije su prosječno bile opterećene sa po 373,67 predmeta. Prosječno je po sudiji završeno 321,5 predmeta. Na kraju prošle godine Sud je riješio ukupno 1.929 predmeta svih vrsta ili oko 86,13 odsto ukupnog broja predmeta. Ostalo je neriješeno 311 predmeta svih vrsta ili oko 13,8 odsto. Delegirano je 445 predmeta od čega notaru 443 predmeta, a drugim sudovima dva.

Gačević konstatuje da su sve sudije bile ažurne u svom radu. Na kraju izvještajnog perioda u radu nije ostao nijedan predmet stariji od tri godine, izuzev dva predmeta izvršenja krivičnih sankcija koji iz objektivnih razloga nijesu mogli biti završeni jer se osuđena lica nalaze u bjekstvu i za njima su raspisane potjernice. Zbog smanjenog priliva i malog broja krivičnih predmeta, dvoje sudija, koji postupaju u krivičnoj materiji, nijesu ispunile godišnju normu dok su sudije koje su postupale u građanskoj materiji ostvarile normu. Sudije krivičari izrekli su 33 zatvorske kazne ili oko 37,1 odsto, 11 novčanih kazni i 45 ili oko 50,5 odsto uslovnih osuda. Izrečene su dvije mjere obavezno psihijatrijsko liječenje u zdravstvenoj ustanovi i dvije mjere obavezno psihijatrijsko liječenje na slobodi. Nije donijeta nijedna presuda kojom je izrečen rad u javnom interesu.

Problem i izvršenje mjera psihijatrijskog liječenja

Predsjednica suda je ukazala i na problem izvršenja mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje u zdravstvenoj ustanovi.

“Zbog nedostatka prostora zdravstvene ustanove nijesu primale lica prema kojima su izrečene ove mjere, već se ista nalaze na čekanju. U ovom sudu, iz navedenog razloga nije izvršena jedna odluka iz 2016. godine kojom je izrečena mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje u zdravstvenoj ustanovi”, navela je Gačević.

Bonus video: