Pljevlja: Računi za vodu uvećani zbog kolektora u Židovićima

Za tretman otpadnih voda građanima će se naplaćivati 11 centi po metru kubnom utrošene vode
2183 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje za preradu otpadnih voda u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu otpadnih voda u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.03.2020. 21:38h

Računi za vodu građanima Pljevalja narednih mjeseci biće uvećani za oko 20 odsto zbog odluke opštinskog preduzeća Vodovod i lokalne uprave da na teret građana i privrede prebaci troškove održavanja i rada postrojenja za preradu otpadnih voda, koje je izgrađeno u pljevaljskom selu Židovići.

Za tretman otpadnih voda uz račune za vodu od građana će se naplaćivati 11 centi po metru kubnom utrošene vode bez PDV-a, a od privrede 45 centi.

Saglasnost na visinu cijene dala je i Regulatorna agencija za energetiku, a da bi ona počela da se primjenjuje, saglasnost treba da daju i odbornici lokalnog parlamenta.

U Vodovodu kažu da je potrebno definisati cijenu tretmana otpadnih voda, koja je zasnovana na trenutnim troškovima, kako bi društvo napravilo održiv sistem rada postrojenja dok traje njegov probni rad.

“Izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta DOO Vodovod Pljevlja je organizovao radnu jedinicu Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u kojoj je sistematizovano 24 izvršilaca. U 2020. angažovano je 18 zaposlenih u sklopu te radne jedinice, a zarade sa pripadajućim porezima i doprinosima za njih na godišnjem nivou iznose oko 170.000 eura. Pitanje finansijske održivosti Postrojenja se usko povezuje sa principima koji su široko prihvaćeni u EU, a to su principi “pokrivanja svih troškova“ i “korisnik plaća“. Još jedan princip koji se može primmijeniti naročito na ovu uslugu jeste “zagađivač plaća“, koji se takođe može odnositi na eventualne štete po životnu sredinu u toku operativnog korišćenja kanalizacionog sistema. Ovi principi su predstavljali osnovu za određivanje cijene tretmana otpadnih voda na teritoriji Opštine Pljevlja. Fakturisanje usluge tretmana otpadnih voda vrši se prema količini utrošene vode“, navodi se u obrazloženju Vodovoda.

Bonus video: