Pljevljaci ostali bez peleta

Pljevljacima pelet ne treba u februaru i martu, već u novembru. I prethodnih godina pelet je isporučivan u januaru i februaru, ali ove godine je najgora dinamika dodjele
84 pregleda 3 komentar(a)
pelet Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
pelet Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.06.2018. 19:45h

Iako je sezona grijanja u Pljevljima zvanično završena 15. aprila, građanima još nije isporučeno 180 tona energenata, koji je Opština trebalo da obezbijedi po subvencioniranim cijenama.

U lokalnoj upravi tvrde da će svi potrošači, koji su upisani, dobiti pelet, ali nijesu precizirali kada će to biti.

Tvrde i da je jedino fočansko preduzeće “Lovćen trejd” odgovorno što pelet građanima Pljevalja nije isporučen na vrijeme.

Ovo preduzeće trebalo je da isporuči oko 850 tona peleta za 476 domaćinstava. Tokom zime podijeljeno je preko 670 tona peleta i 180 tona briketa po subvencionisanoj cijeni od 104 eura za tonu peleta i 85 eura za tonu briketa.

Iz lokalne uprave ističu da se na oglas Opštine za nabavku ogreva javilo samo fočansko preduzeće i da su zbog toga posao povjerili toj kompaniji.

“Prve godine se kasnilo sa raspisivanjem oglasa za nabavku peleta, a u prošloj godini sve je urađeno na vrijeme, ali je zakazao snabdjevač peletom koji nije bio u stanju da isporuči ugovorene količine na vrijeme. Potrebno je da fočansko preduzeće isporuči još devet šlepera peleta”, saopštili su iz lokalne uprave.

Javnost nije obavještena da li je lokalna uprava podnijela tužbu protiv firme “Lovćen trejd” iz Foče, zbog nepoštovanja ugovora o isporuci peleta, a koju je najavljivao sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, puteve i vode Zoran Čolović.

Firma “Lovćen trejd” je jedina dostavila ponudu za nabavku peleta i briketa na tenderu koji je Opština Pljevlja raspisala sredinom prošle godine.

Prema ugovoru, ogrijev je trebalo da bude isporučen u potpunosti u roku od 60 dana od dana zaključenja, odnosno do 20. decembra.

Pljevljanka Ismeta Džakić smatra da je problema sa isporukom peleta bilo i prethodnih godina, ali da je ova godina najgora.

Ona smatra da bi “svi oni u lokalnoj upravi ili u Ministarstvu koji su učestvoali u ovakvoj manipulaciji sa građanima trebalo da odgovaraju”.

Džakić, koja je zaposlena kao pravnica u opštinskom Sekretarijatu za stembeno-komunalne poslove kazala je da je Opština trebalo da raskine ugovor sa “Lovćen trejdom”, odmah nakon što nisu ispoštovali ugovorene rokove i o tome informiše građane.

„Nama pelet ne treba u februaru i martu, već u novembru. I prethodnih godina pelet nam je isporučivan u januaru i februaru. Ove godine Opština je ranije raspisala tender i javio se navodno samo jedan ponuđač. Svi smo mislili da ćemo ogrijev dobiti u septembru ili oktobru, kada počinje grijna sezona. Ovo je neodgovoran odnos prema građanima Pljevalja, jer su oni kada je najavljeno iz Opštine da će subvencionirati nabavku novih energenata, a kako bi dali svoj doprinos smanjenju zagađenja kupili peći na pelet za koje su izdvojili oko dvije hiljade eura. Mnogi ih i na kredit otplaćuju. Sada su prevareni”, rekla je Džakić.

Bonus video: