Počeli radovi na spajanju Herceg Novog na Regionalni vodovod

Direktor JP Regionalni vodovod sa sjedištem u Budvi Goran Jevrić (DPS) je danas istakao „da je Vlada Crne Gore tokom 2019. godine obezbijedila državne garancije od 24 miliona eura za realizaciju razvojnih projekata, koje će RV, uz kreditnu podršku EBRD, realizovati za potrebe opština Herceg Novi, Tivat, Bar i Ulcinj.
1339 pregleda 1 komentar(a)
Danas na Jadranskoj magistrali u Opatovu, Foto: Siniša Luković
Danas na Jadranskoj magistrali u Opatovu, Foto: Siniša Luković

Na rtu Opatovo u Tivtu danas je počelo postavljanje cjevovoda kojim će Herceg Novi biti povezan na sistem Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

“Građevinski radovi na spajanju opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod počeli su u godini u kojoj se obilježava decenija od početka isporuke vode za piće opštinama na Crnogorskom primorju. Postavljanjem cjevovoda završava se prva faza radova izgradnje ovog sistema. Tekuća je godina razvoja Regionalnog vodovoda, jer je pored projekta spajanja Herceg Novog vrijednog oko 2 miliona eura, zahvaljujući podršci Vlade Crne Gore i saradnji sa Upravom za saobraćaj Crne Gore, raspisan međunarodni tender vrijednosti 40 miliona eura za izgradnju modernog bulevara na potezu od Jaza do Tivta i drugog cjevovoda Regionalnog vodovoda kojim se povećava kapacitet sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi sa do sada raspoloživih 330 na oko 750 litara u sekundi", saopšteno je danas tim povodom iz Regionalnog vodovoda (RV).

Za potrebe priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem neophodno je izgraditi 3,2 km cjevovoda prečnika 500 mm na potezu od prekidne komore Tivat do Opatova, nakon čega će građani Herceg Novog koji žive na rivijeri od Svete Neđelje do Zelenike dobiti 130 sekundnih litara vode za piće iz sistema regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje. Od toga će hercegnovski dio poluostrva Luštica dobijati 70 litara u sekundi, čime će ovaj projekat dodatno unaprijediti ambijent za realizaciju turističkih projekata i na tom dijelu opštine Herceg Novi. Sve radove izvodi konzornicijum tri crnogorske građevinske kompanije, a ugovoreni rok za završetak posla je kraj oktobra. Radovi su danas počeli prekopavanjem trase Jadranske magistrale na Opatovu u blizini mjesta gdje je ranije izgrađena prekidna komora i podmorski cjevovod koji se na rtu Sveta Nedjelja sa druge strane zaliva, spaja sa vodovodnim sistemom opštine Herceg Novi. Zbog gradnje kraka RV-a od Tivta do Opatova, narednih mjeseci u sred ljetnje turističke sezone koja će iovako zvog koronavirusa biti “vrlo tanka“, bće prekopano skoro dva kilometra dužine najprotnije saobraćajnice u državi – Jadranske magistralle kroz Tivat na potezu od naselja Seljanovo do Opatova. Zvaničnici Reguionalnog vodovoda kao investitora, nisu saopštili kako će to uticati na sezonu koja će ove godine ionako veoma kratko trajati i dolazak gostiju za koje se žestoko bore svi ovdašnji ugostitelji i hotelijeri.

Počelo kopanje magistrale u Tivtu
Počelo kopanje magistrale u Tivtu(Foto: Siniša Luković)

Direktor JP Regionalni vodovod sa sjedištem u Budvi Goran Jevrić (DPS) je danas istakao „da je Vlada Crne Gore tokom 2019. godine obezbijedila državne garancije od 24 miliona eura za realizaciju razvojnih projekata, koje će RV, uz kreditnu podršku EBRD, realizovati za potrebe opština Herceg Novi, Tivat, Bar i Ulcinj.”

“Prije deset godina sve poslove projektovanja i građenja Regionalnog vodovoda su dominantno radile inostrane kompanije, da bi danas, što želim sa posebnim zadovoljstvom da potenciram, sve radove povezivanja Herceg Novog na regionalni vodovodni sistem realizovale kompanije iz Crne Gore: od projektovanja i revizije, do izvođenja radova i nadzora nad radovima. Sve ovo je potvrda da se Crna Gora posljednjih 10 godina izuzetno razvila i promijenila na bolje, a naše kompanije mogu konkurentno i uspješno da se takmiče sa evropskim kompanijama na međunarodnim tenderskim postupcima, uz zadovoljenje standarda odgovornog poslovanja", istakao je Jevrić.

On je precizorao da su od 29. Septembra prošle gidine, kada je po četvrti put raspisan tender po procedurama EBRD, realizovani “brojni administrativni poslovi do okončanja tenderske procedure i potpisivanja ugovora sa bankom i izvođačem radova, uz značajnu podršku koju je Regionalni vodovod imao i od opština Herceg Novi i Tivat.”

Na tenderu EBRD za izvođača radova je odabrana za oko 800.000 eura povoljnija ponuda Konzorcijuma „Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer“ iz Podgorice za ukupan iznos od 1.834.096 eura sa PDV-om. Predstavnik tog konzorcijuma, Aleksandar Čvorović je izjavio da su svjesni odgovornosti za kvalitet i dinamiku izvođenja radova, te da će nastojati da radove završi u najkraćem roku.

“I pored problema sa korona virusom konzorcijum je obezbijedio sav potrebni cijevni materijal kao i najsavremeniju opremu za ugradnju.”- istakao je Čvorović.

“Opština Tivat je u pripremnoj fazi ovog projekta pružila veoma važnu administrativnu i logističku podršku za uspješan razvoj ovog važnog projekta u prvom redu za Herceg Novi alii Tivat. U saradnji sa EBRD, Opština Tivat će do 2024. godine realizovati projekat “Tivat 100%” što znači da će biti obezbijeđeno vodosnabdijevanje i kanalizaciona mreža i za sva ruralna područja na na tivatskoj teritoriji", saopštio je danas gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS).

Bonus video: