Počelo sađenje novog drvoreda: Kamfori će rasti u Hercegovačkoj

Kamfori su posađeni u Hercegovačkoj ulici, koju su nekad krasile lipe, a koje su posječene prije 15 godina
547 pregleda 12 komentar(a)
Hercegovačka, drvored, Foto: Luka Zeković
Hercegovačka, drvored, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2016. 19:57h

Radnici „Zelenila” posadili su juče u dijelu Hercegovačke ulice u Podgorici, od Ulice slobode do Njegoševe, desetak stabala kamfora, a narednih dana će još toliko.

Kamfori su posađeni u ulici koju su nekad krasile lipe, a koje su posječene prije 15 godina.

Tada je ulica rekonstruisana, pretvorena u šetalište i popločana granitnim pločama. Investitor radova bio je tadašnji Fond za građevinsko zemljište, poslovni prostor i puteve.

Nedugo poslije otvaranja prve pješačke zone, rekonstruisanog dijela Hercegovačke ulice, dužine 160 metara, uslijedilo je i otvaranje drugog, od Njegoševe do Ulice Stanka Dragojevića.

Drvo kamfora ili kamforovac je iz familije lovora. Kako se navodi na specijalizovanim sajtovima za zelenilo, to je zimzeleno drvo, koje može biti visine od 15 do 45 metara, krošnja mu je snažna i razgranata, a kora smeđa i ispucala.

Listovi su kožasti i glatki, sa donje strane svjetliji, u proljeće izbijaju sitni cvjetovi bijele boje iz kojih kasnije nastaju bobičasti plodovi koji podsjećaju na borovnice.

Kamfor raste u Kini, Japanu, Tajvanu, Vijetnamu, a prenesen je i u Ameriku i Evropu.

Kako se navodi u literaturi, pogoduje mu suša, a vlagu ne podnosi, kao ni pretjerano vlažno zemljište.

“Kamforovo ulje je lijek protiv upale mišića i reumatizma. Koristi se kao masažno ulje, ubrzava cirkulaciju krvi i smiruje upale. Kamfor je veoma otporan na vjetar, pa se može gajiti na vjetrobranskim pojasevima”, navodi se na nekoliko sajtova za zdravlje.

Bonus video: