Podgorica: Suši i salate na Spartakov način

U ponudi su i supe, zeleni i crni čajevi i japanska piva koja odlično idu uz suši, ali i „fjužn kuhinja” za gastronomske konzervativce
167 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2014. 15:58h

Otvaranjem restorana Wasabi, Podgorica je od četvrtka bogatija za mjesto koje nudi izuzetan gastronomski doživljaj.

Oni koji se u suši i azijsku fjužn kuhinju zaista razumiju iznenadiće se visokom kvalitetom.

Malo ko zna da iza posluženih jela stoji potpis ruskog šefa kuhinje Spartaka Khajretdinova, koji iza sebe ima deset godina usavršavanja i to u japanskom restoranu koji nosi jednu, od tri moguće, mišelinove zvjezdice koje predstavljaju apsolutno najviši rang svjetske gastronomije.

Japanska kuhinja u Crnoj Gori i nije potpuna novost, jer su vlasnici podgoričkog Wasabia, Darija i Anton Tyurin, prvi takav restoran već otvorili u Baru.

“Odabrali smo Bar jer tamo živimo, ali i zato što smo računali s tim da tamo žive ljudi koji su putovali svijetom pa im japanska kuhinja neće biti strana”, kazala je Darija Tyurin.

S vremenom je u njihov restoran počelo dolaziti sve više ambasadora, stranih direktora i poslovnih ljudi, pa su Darija i Anton shvatili da je vrijeme da otvore restoran i tamo gdje su njihovi gosti, u Podgorici.

Wasabi nudi cijelu paletu sušija, od maki rolnica, gunkan korpica i nigirija, ali i danas veoma popularnih modernijih verzija suši rolnica poput filadelfija ili kalifornija rolnica. Sašimi, odnosno listovi sirove ribe, takođe, su dio ponude. No, oni koji se sa sušijem žele upoznati na blaži način, mogu najprije početi sa suši rolnicama u kojima je avokado, krastavac ili marinirana rotkva. Oni hrabriji odvažiće se odmah na suši s tunom, lososom, dimljenom jeguljom, gamborima i kavijarom.

Za goste koji su gastronomski konzervativni, Wasabi nudi vrlo kreativnu verziju azijske fjužn kuhinje. Ne treba zaboraviti ni bogatu ponudu azijskih salata i supa - od japanske miso supe, do dvije verzije tajlandske tom-jam-gong supe. Takođe, nudi se bogata paleta zelenih i crnih čajeva ili japanskog piva koje odlično ide uz suši.

“Sve namirnice su veoma svježe i iz uvoza, jer ih u Crnoj Gori ne možemo nabaviti”, kazala je vlasnica.

Primjera radi, svježi losos filetira se tek kad stigne u restoran, a poznati japanski ren, po kojem je restoran i dobio ime, takođe se priprema u samom restoranu.

Bonus video: