Podrška EU ka boljoj zaštiti konkurencije u Crnoj Gori

Hrvatski eksperti su održali niz treninga za službenike Agencije za zaštitu konkurencije o primjeni odredaba Zakona o zaštiti konkurencije
291 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg događaja, Foto: Agencija za zaštitu konkurencije
Sa jučerašnjeg događaja, Foto: Agencija za zaštitu konkurencije

Rezultati uspješno završenog projekta „Jačanje institucionalnih i tehničkih kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore" predstavljeni su juče u Podgorici.

Projekat, koji je Evropska unija finansirala sa 250.000,00 eura, imao je za cilj poboljšanja sistema i unaprjeđenja zaštite konkurencije u Crnoj Gori.

Projekat je sprovela hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u saradnji sa Agencijom za zaštitu konkurencije Crne Gore.

Herman Špic, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, naglasio je važnost ovoga projekta za budući rad Agencije za zaštitu konkurencije, budući da je Politika konkurencije jedan od osnovnih stubova unutrašnjeg tržišta EU.

"Od najveće je važnosti osigurati odgovarajući broj kompetentnog osoblja u ovom posebno kompleksnom području – području konkurencije. Agenciji je za izvršavanje svog mandata neophodna kontinuirana i snažna politička podrška," istakao je Špic.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, naglasio je kako je jačanje institucionalne i tehničke sposobnosti Agencije za zaštitu konkurencije od velikog značaja za postizanje uslova jednakih prilika za sve poslovne subjekte u Crnoj Gori.

Hrvatski eksperti su održali niz treninga za službenike Agencije o primjeni odredaba Zakona o zaštiti konkurencije. Sedam predstavnika Agencije učestvovalo je u studijskoj posjeti Hrvatskoj gdje su naučili više o praksi ove zemlje i stekli direktan uvid u praksu hrvatskih kolega i njihov pristup rješavanju predmeta iz oblasti konkurencije. Posebno korisna bila je posjeta informatičkoj laboratoriji u kojoj hrvatska Agencija obrađuje digitalne dokaze prikupljene tokom nenajavljenih posjeta preduzećima.

Lepa Aleksić, direktorica Agencije za zaštitu konkurencije u Crnoj Gori naglasila je da projekat u potpunosti ostvario očekivanja u smislu edukacije zaposlenih. Kao bitan rezultat projekta istakla je napredak u statistici predmeta i sprovođenje nenajavljenog uvida, koji je ostvaren nakon opsežnih priprema i uz pomoć hrvatskih kolega.

“Kroz ovaj projekat ostvarili smo trajne veze između naše i hrvatske Agencije, ne samo na nivou rukovodioca institucija, nego i na operativnom nivou samih zaposlenih koji će zasigurno nastaviti razmenjivati svoja iskustva u svakodnevnom radu“, kazala je Aleksić.

Branimira Kovačević, rukovoditeljka Odjeljenja za međunarodnu i evropsku saradnju hrvatske agencije ukazala je na preporuke za dalji rad Agencije za zaštitu konkurencije, kako u dijelu daljeg poboljšanja zakonskog okvira, tako i u dijelu jačanja svijesti javnosti o radu Agencije i njenog značaja za crnogorsku privredu.

“Bitno je nastaviti sa radom na edukaciji zaposlenih Agencije, ali i drugih institucija i poslovnih subjekata koji učestvuju na tržištu, kako bi se zaštitila konkurencija i osigurali jednaki uslovi za sve, na dobrobit crnogorskih preduzeća i krajnjih potrošača“, kazala je Kovačević.

Božidar Lopičić, službenik za međunarodnu saradnju i odnose sa medijima, je sa stanovnštva Agencije za zaštitu konkurencije, dao informacije o samoj Agenciji, njenom radu kao i rezultatima projekta koji su postignuti u predhodnih osam mjeseci, sa akcentom na međunarodnu saradnju Agencije za zaštitu konkurencije.

Bonus video: