Pogledajte: Hrvatski kanaderi gase vatru na Luštici

Ukrajinski avion angažovan je na gašenju požara u zaseocima Zabrđe i Mendegaje gdje je i dalje najkritičnije, dok švajcarski helikopter djeluje od jutros na području Krašića i Petrovića
337 pregleda 34 komentar(a)
Luštica gašenje, Foto: Čitalac "Vijesti"
Luštica gašenje, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 20.07.2017. 18:19h

Dva specijalna protivpožarna aviona tipa “canadair CL-415T” uključila su se danas poslijepodne u gašenje požara koji gori u zaleđu Herceg Novog prema tromeđi sa Hrvatskom i BiH. Avioni uzimaju vodu slijećući u akvatorijumu Tivatskog zaliva, gdje tokom 12-tak sekundi glissiranja po morskoj površini, u svoje tankove napune po oko 6 tona morske vode koju odmah ptom izruče na poćarište. Hrvatski kanaderi će desjtvovati do zalaska suncaa, nakon čega će sletjeti i noć provesti na aerodromu Dubrovnik.

Pored pilota ukrajinskog aviona “Antonov An-32P”, švajcarsjog vojnog tramsportnog helikoptera “AS-332 super puma” i hvrvatskih kanadera, sjajan posao već dva dana odrađuju i zaposleni u Kontrli letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA – Aerodromska kontr ola lertjenja Tivat. Pored toga što imaju pune ruke posla upravljajući i vodeći redovan aviosaobraćaj koji je izuzeto gust jer na tivatski aerodorm dnevno sleti oko 50 avona, kontrolori letjenja u Tivtu sjajno su odradili i izuzetno zahtjevan posao vođenja spacijalnih vazduhoplova angažovanih u protivpoćarnim opreacijama.

Kontrolori letjenja vrlo efikasno “čiste” put za protivpožarne vazduhoplove kroz trenutno veoma opterećen vazdušni prostor nad Tivtom i Bokom, kako bi operacije gašenja požara iz vazduha bile najbrže i najefiksnaije moguće sprovedene.

Požar na Ravnom brijegu i na području Bjelotine stavljen je pod kontrolu. U akciji gašenja požara na području Vidovog vrha učestvovali su novski vatrogasci, oko 50 dobrovoljaca, mještani, privatni preduzetnici.

Iz HN opštinske press službe saopšteno je da na Luštici i dalje djeluje protivpožarna avijacija. Ukrajinski avion angažovan je na gašenju požara u zaseocima Zabrđe i Mendegaje gdje je i dalje najkritičnije, dok švajcarski helikopter djeluje od jutros na području Krašića i Petrovića, informišu iz press službe.

Gasiteljima su juče znatno olakšali posao ukrajinski ANTONOV-32P, kapaciteta 8000 litara vode, švajcarski transportni helikopter tip “AS-332 super puma”, kapaciteta 2000 litara, ali i helikopter BEL 212 MUP-a Crne Gore.

Nešto poslije dva sata poslije ponoći vatra je bila stigla na manje od 50 metara do kuća u Klincima. Vatra se širila iza ponoći i podno Obosnika, pa je zbog bezbjednosti bila isključena struja na Luštici.

“Struja je isključena jer smo gasili preko dalekovoda, a moramo da čuvamo ljude”, rečeno je iz Vatrogasne jedinice. Podsjećajući da su isto morali da urade i juče kada su branili crkvu Svete Nedelje u zaseoku Mendegaje u selu Zabrđe.

I požar u zaleđu Sutorine jutros je pod kontroloim.Tokom noći vatra je bila došla na 50ak metara od crkve na Vidovom vrhu, ali jeona odbranjena. Na Ravnom brijegu su vatrogasci koji spriječavaju širenje vatre prema Bjelotini.

Sinoć na požarišu u zaleđu Sutorine , a proteklih dana i na Luštici, bilo je detonacija zaostalih eksplozivnih naprava. Srećom niko nije stradao.

U pomoć hercegnovskim vatrogascima juče su stigle kolege iz Obrenovca koji su sa njima sinoć gasili požar na Luštici. Sinoć su ekipe vatrogasaca uspjele da zamijene smijene u akcijama i dežurstvima, malo da odmore, Vatrogasci sa sjevera Crne Gore nakon dva dana tokom kojih su pomagali u gašenju požara na Luštici, vraćeni su kućama.

U sve tri bokeljske opštine preduzimaju se intenzivne mjere u otkrivanju eventulanih podmetača požara.

Bonus video: