"Pojavio se": Njegošev sobni sat izložen u Riznici Cetinjskog manastira

Aleksandar Berkuljan, tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja naveo je u krivičnoj prijavi koju je podnio u decembru prošle godine da je Njegošev sobni sat ukrašen brilijantima nestao iz Narodnog muzeja
6022 pregleda 15 komentar(a)
Njegošev, sobni sat u Cetinjskom manastiru, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Njegošev, sobni sat u Cetinjskom manastiru, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Ažurirano: 21.05.2019. 19:31h

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje, Stanislav Rako Vujošević, nalazi se izložen u Riznici Cetinjskog manastira na Cetinju, saopšteno je danas iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Aleksandar Berkuljan, tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja naveo je u krivičnoj prijavi koju je podnio u decembru prošle godine da je Njegošev sobni sat ukrašen brilijantima nestao iz Narodnog muzeja.

Iz Narodnog muzeja su naveli da je "nestanak Njegoševog sobnog sata izazvao interesovanje crnogorske javnosti".

Iz te institucije su dodali da napominju da Njegošev sobni sat nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, kao ni Njegoševog muzeja.

"U knjizi Jevta Milovića, "Njegoš u slici i riječi" nalazi se fotografija sata sa legendom ispod - Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi. Podsjećamo da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore, poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. godine posjetio Cetinje, i kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao ovaj vrijedan poklon Narodnom muzeju Crne Gore. Činjenica je da ova dva sata nisu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije. Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa", kazali su iz Narodnog muzeja Crne Gore..

Bonus video: