Pola vijeka škole na Koniku

Sredina u kojoj škola radi ima višenacionalnu strukturu stanovništva i dala je veliki doprinos obrazovanju i podizanju nivoa opšte pismenosti, širenju multietničkog sklada i multikulturalnosti
1148 pregleda 0 komentar(a)
OŠ "Marko Miljanov", Foto: Privatna arhiva
OŠ "Marko Miljanov", Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.05.2019. 22:07h

Osnovna škola “Marko Miljanov” proslaviće 8. maja pola vijeka postojanja.

Škola je počela sa radom 1969. godine i osim brojnih generacija učenika iz ove škole, na neki način, nastale su i dvije škole, OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ na Vrelima ribničkim i OŠ „Pavle Rovinski“ na Starom aerodromu.

Školske 2018/19. nastavu pohađa 707 učenika, sa kojima radi 44 nastavnika u 29 odjeljenja.

Sredina u kojoj škola radi ima višenacionalnu strukturu stanovništva i dala je veliki doprinos obrazovanju i podizanju nivoa opšte pismenosti, širenju multietničkog sklada i multikulturalnosti.

U svom dugogodišnjem radu škola je postizala zapažene rezultate. Brojni su uspjesi na takmičenjima u znanju iz pojedinih nastavnih predmeta i sportskih disciplina.

Učenica sedmog razreda Amina Selami, državni je prvak Crne Gore u plesu, koja pored osnovne, pohađa i Muzičku školu „Vasa Pavić“, odsjek klavir.

„Državni sam prvak Crne Gore u plesu, a da bih bolje plesala idem i na gimnastiku. Imam mnogo prvih nagrada, a takmičila sam se i u klaviru gdje sam solo osvojila bronzu. Za duo sam osvojila zlatnu medalju. Učestvovala sam na Svjetskom kupu disco-dance u Skoplju, gdje sam među više od 50 igračica osvojila 13. mjesto. Sad se spremam za svjetsko takmičenje u Bratislavi i za takmičenje „Ritam Evrope“, kazala je Selami.

Nadarenost učenice VIII razreda Ane Lazović prepoznalo je i Ministarstvo prosvjete koje joj je nedavno dodijelilo nagradu za talentovane učenike.

Ona je odličan đak od prvog razreda, aktivni je član Đačkog parlamenta, a učestvuje i na olimpijadama znanja iz matematike, te na raznim sekcijama poput robotike, odbojke i mikrobita. Ana se bavi odbojkom, baletom, glumom, programiranjem. Animator je u Dječijem savezu Podgorice i svira klavir. Sa odbojkaškim klubom osvojila je prvo mjesto u Crnoj Gori.

Nagradu za talentovane učenike Ministarstva prosvjete dobio je i Matija Milić koji pohađa sedmi razred.

Svoju kreativnost literalnog stvaralaštva stečenu u školi uspješno prezentuje u dječijem programu Radija Crne Gore, kao voditelj u emisijama Radoznalica i Budilnik.

„Pohađam i Muzičku školu „Vasa Pavić“, sviram klavir. Treniram košarku i plivanje za Vaterpolo klub „Budućnost“. Zahvaljujući mentorstvu nastavnice crnogorskog jezika Kosane Odalović osvojio sam drugo i treće mjesto na takmičenjima recitovanja. Polaznik sam škole programiranja, programski jezik Scratch na Prirodno matematičkom fakultetu, a posjedujem sertifikat CODE o završenoj školi programiranja”, kaže Matija.

Bojana Milić, učenica sedmog razreda, učesnik je međunarodnog i školskog takmičenja pijanista. Svoje zavidno plesno umijeće pokazala je na takmičenjima u Pragu, Sarajevu, Skoplju i Srbiji. Kao voditeljka oprobala se u dječijim emisijama Pčelica, Radoznalica i Dječiji budilnik.

Učenica Hana Ahmetović pohađa uporedo Baletsku i Muzičku školu “Vasa Pavić”, odsjek klavir. Trenutno se priprema za Olimpijade igre gdje će nastupiti u Budvi.

Učenica Sara Asanović pohađa solo pjevanje, a svoj talenat je pokazala i u regionalnom televizijskom šouu „Pinkove zvezdice“.

„Idem u Muzičku školu „Vasa Pavić“, odsjek za solo pjevanje. Bila sam učesnica takmičenja “Pinkove zvezdice” prije dvije godine. Nastupala sam i u CNP-u sa glumcima, kao i na dva festivala u Somboru i u Zagrebu“, kazala je Asanović.

Pjesnikinja i književnica Jovana Bailović je učenica IX razreda, a svoju ljubav prema poeziji je, kako kaže, otkrila u prvom razredu zahvaljujući učiteljici Aleksandri Tmušić.

Na nedavnom konkursu Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja prvu nagradu osvojila je učenica prvog razreda Emilija Labović, za rad na temu buduće profesije.

Jana i Iva Perišić, učenice drugog razreda, su na prošlogodišnjem likovnom konkursu, koji je organizovala ova škola, osvojile prvu nagradu na temu “Zajedno”, njihova mentorka je Miruna Maksimović.

Šahovska sekcija postoji od osnivanja škole i zahvaljujući kojoj su učenici postigli zavidne rezultate. Na nedavno održanoj Ligi osnovnih škola Podgorice u šahu, OŠ „Marko Miljanov“ osvojila je drugo mjesto u konačnom plasmanu. Školu su predstavljali David Cvetković, Agron Berišaj, Aleksa Mitrović i Balša Karadaglić. Mentorka šahistima je nastavnica Tatjana Radusinović.

Šahisti ove škole su bili uspješni i na šahovskom turniru Dječiji potez koji je održan u okviru Podgoričkog sajma knjiga, na kojem je Aleksa Mitrović osvojio zlatnu, a Savo Bailović srebrnu medalju.

Aktivne su i literalna, recitatorska i dramska sekcija, mentor je Tatjana Jovanović, profesorica crnogorskog jezika i književnosti. Svoje literarne radove učenici objavljuju u školskom časopisu “Moja riječ” i u “Latici”, Narodne biblioteke “Radosav Ljumović.

Učenica Nevena Kostić na takmičenju recitatora u organizaciji Dječijeg saveza osvojila je treću nagradu u kategoriji od I do V razreda. Mentorka ovoj učenici bila je Lidija Vulikić.

Lego sekcija u OŠ “Marko Miljanov” je počela sa radom u januaru 2017. godine. First Lego Liga je kreirana tako da kod djece izazove interesovanje za nauku i tehnologiju, kao i da nauče važne i korisne životne vještine.

U okviru projekta Škola za 21.vijek u školi je nedavno otvoren Mikrobit klub, koji umnogome doprinosi razvoju kritičkog mišljenja kod djece. Klubom rukovodi Tanja Savović, nastavnica matematike.

Darovitim učenicima posabna pažnja

“Posebnu pažnju posvećujemo darovitim učenicima. Nastojimo da redovnu i dodatnu nastavu, kao i vannastavne aktivnosti prilagodimo nadarenim učenicima. Na početku školske godine formiramo tim za podršku darovitim učenicima, tu su predstavnici nastavnika, učenika, roditelja, stručne službe i uprave škole. Školski tim podstiče, promoviše, planira, identifikuje i prati rad sa darovitim učenicima. U školi izrađujemo godišnji plan rada sa darovitim učenicima, a nastavnici su dužni da za svaki predmet izrade planove dodatne nastave i planove sekcija, u skladu sa individualnim sklonostima nadarenih učenika. Nastavnici su obavezni i da u svojim scenarijima za čas uvrste aktivnosti za rad sa darovitom učenicima. Nastojimo da već od prvog razreda, uz pomoć roditelja, nastavnika, vaspitača i školskog tima identifikujemo takve učenike, kako bismo ih blagovremeno uključili u nastavne i vannastavne aktivnosti kroz koje će uspješno ispoljavati i razvijati svoje individualne sklonosti”, kaže direktorica skole Edita Šabotić.

Uspješni i sportisti škole

Učenici škole dobre rezultate ostvaruju na sportskim takmičenjima. Na prošlogodišnjem Prvenstvu osnovnih škola Podgorice ženska fudbalska ekipa škole, koju je predvodio nastavnik Vladan Vujošević, osvojila je drugo, a ove godine treće mjesto. Na Trećem prvenstvu osnovnih škola Podgorice u tenisu, učenice Ajša Adžimuhovic i Elena Stešević su osvojile III mjesto, kao i učenik Radulović Milovan. Treće mjesto zauzela je i košarkaška ekipa, čiji mentor je Ivan Bošković.

Bonus video: