Pola vlasnika ima dug za vikendice

98 pregleda 3 komentar(a)
Ada Bojana vikendice, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana vikendice, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 20.11.2014. 19:25h

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sve teže uspijeva da naplati naknadu za korišćenje državnog zemljišta na Adi Bojani. Iako je rok za plaćanje istekao još 31. marta, od ukupno 438 vlasnika, ugovore je zaključilo njih 220.

Na sajtu Morskog dobra, u obavještenju iz avgusta piše da vlasnici imaju rok da ugovore zaključe do kraja tog mjeseca te da će ukoliko to ne učine, vikendice i ribarske kućice biti izbirisani iz kataloga za narednu godinu što za sobom povlači i rušenje.

U JP “Vijestima” je rečeno da vlasnici koji nijesu zaključili ugovore sa JP, to sada mogu uraditi do Nove godine.

Prema važećem cjenovniku, vlasnici objekata do 30m2, plaćaju 10 eura po kvadratu i to u JP računaju kao ustupak ribarima koji na obalama Bojane imaju svoje kućice. Za objekte od 30m2 do 60 kvadrata, potrebno je izdvojiti dodatnih 15 eura po kvadratu, od 60 m2 do 100 m2, 25 a preko 100 m2, 35 eura po kvadratu. Za kvadrat terase vlasnici plaćaju četiri eura, a kvadrat dvorišta euro.

Za kućicu od 50 kvadrata, renta na godišnjem nivou iznosi osnovnih 300 eura za 30 kvadrata plus dodatnih 300 eura, odnosno po 15 eura za preostalih 20 kvadrata. Za vikendicu od 70 m2, godišnje treba platiti hiljadu eura. U cijene nije uračunat i PDV.

I inspektori zaštite prostora su tokom godine izvršili inspekcijski nadzor nad 163 objekta na Adi Bojani. U Upravi za inspekcijske poslove “Vijestima” je saopšteno da je osamdeset šest postupaka obustavljeno, jer su vlasnici kućica u međuvremenu zaključili ugovor sa Morskim dobrom.

“Donijeto je 77 rješenja o rušenju od kojih je u 67 slučajeva postupak obustavljen, takođe zbog zaključenja ugovora sa javnim preduzećem”, piše u odgovoru Uprave na pitanje Vijesti u vezi sa objektima na Adi Bojani. Navodi se da je jedna inicijativa odbačena zbog nenadležnosti, te da je porušen jedan objekat, da su tri postupka u toku a da pet rješenja o rušenju nije bilo moguće sprovesti u djelo.

Bonus video: