Policija probila blokadu u Beranselu: Kamioni opet istovaraju smeće

Predsjednik MZ najavljuje da će mještani Beransela, čim se policija povuče, ponovo stati na barikade
99 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 16:14h

Policija je u ranim jutarnjim satima probila blokadu u naselju Beranselo i ponovo omogućila kamionima komunalnog preduzeća da istovare smeće na divljem smetlištu na Vasovim vodama.

Predsjednik ove gradske mjesne zajednice Slobobo Lončar rekao je da su policajci „okupirali“ naselje, „kao u filmovima i kao da je ratno stanje“.

„Šta će sada reći ministar Branimir Gvozdenović. Da li se smetlište sanira tako što se odlažu nove količine otpada na već ogromnu planinu smeća. Nama se čini da su oni pred izbore krenuli da „saniraju“ Beranselo i da pohapse sve koji se bune. Prepadaju narod i zavode strahovladu“ – rekao je Lončar.

On je dodao da su nekolicini mještana ovog naselja stigli pozivi za informativne razgovore, „što znači da vlasti nastavljaju da represijom uguše otpr koji Beranselcu pružaju braneći pravo na život u zdravoj životnoj sredini“.

Predsjednik MZ Beranselo Slobobo Lončar rekao je da su policajci „okupirali“ naselje, „kao u filmovima i kao da je ratno stanje“

Predsjednik MZ najavljuje da će mještani Beransela, čim se policija povuče, ponovo stati na barikade.

„Mi znamo da je zakon na našoj strani, ali na njihovoj je sila, policija, i sav državni represivni aparat. To je njihova demokratija. Tako ispunjavaju zahtjev Evropske unije da moraju riješiti problem Vasovih voda. Represija je jedino što rade svih ovih godina, i što znaju da rade“ – rekao je Lončar.

Šesnaesta blokada gradskog smetlišta na Vasovim vodama trajala je, tako, svega pet dana, a upozorenja mještana ovog nselja da im državne i lokalne vlasti više ne šalju policiju „na jutrenje“ nijesu pomogla ni urodila plodom.

Mještani Beransela održali su prošle nedjelje veliki zbor na kojem su donijeli odluku o blokadi i podsjetili kako već tri godine mole i traže da im se dostavi u pisanoj formi ekspertsko, naučno, stručno, zakonsko rješenje, saglasnost i mišljenje po kojem lokalna samouprava i komunalno preduzeće legalno odlazu smeće u Beranselu, a da tim svojim činjenjem nijesu ugrozili životnu sredinu i zdravlje mještana Beransela, a samim tim i njihovo Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini.

„Jedini odgovor koji smo dobili su policijska sila, privođenja, saslušanja, sudske presude, novčane i zatvorske kazne. Mještani Beransela višestruko su kažnjavani, selektivno, po slobodnoj procjeni policajaca i komunalnih policajaca. To je diskriminacija, zastrašivanje, matletiranje i demonstracija policijske sile“ – saopštilo je tada rukovodstvo ove mjesne zajednice.

Sa prošlonedjeljnog zbora mještana

Mještani Beransela već tri godine biju bitku da se prestane sa odlaganjem otpada na Vasovim vodama, gdje je napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore. Oni su do sada organizovali petnaest blokada, a svaka je okončana primjenom sile i uz asistenciju policije. Zbog toga su izlagani fizičkom zlostavljanju, maltretiranju, kažnjavanju i slanju na izdržavanje zatvorskih kazni.

Ministar uređenja prostora i turitma Branimir Gvozdenović nedavno je saopštio kako je Vlada donijela odluku da sanira smetlište na Vasovim vodama, i kako je navodno za te namjene opredijeljeno blizu milion eura.

„Današnja intevencija policije demantovala je ministra i pokazala da je to samo lijepa retorika za uši evropskih zvaničnika. Taj gospodin je nekoliko puta dolazio u Berane, a nikada nije došao da vidi deponiju na Vasovim vodama. Vidio je samo na fotografijama. Pozivamo ministra Gvozdenovića da dođe u naše naselje. Neka provede ovdje jedan dan sa nama, da ga povedemo da vidi stvarno stanje i kakva je to ekološka katastrofa“ – kazao je predsjednik mjesne zajednice.

Survao se bager

Bager komunalnog preduzeća koji radi na smetlištu na Vasovim vodama, survao se dan prije policijske intervencije niz „planinu“ smeća.

„Vozač se previše približio ivici smetlišta koje je visoko desetine metara. Zatim je skliznuo i sjurio se u kanal. Srećom, vozač nije povrijeđan, a mještani Beransela su pomagali da se izvuče iz bagera“ – ispričao je Lončar.

Galerija

Bonus video: