Policija spriječila nikšićke studente da dođu na skup ispred Rektorata

Studenti su "Vijestima" ispričali da su upravo oni iz svojih "sirotinjskih studentskih džepova" platili privatni prevoz do Podgorice, odnosno kombi, kako bi ostvarili svoja studentska i građanska prava
30194 pregleda 86 komentar(a)
Nikšićki studenti, Foto: Privatna arhiva
Nikšićki studenti, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.03.2019. 12:22h

Studenti nikšićkih fakulteta, njih 20-ak, nijesu uspjeli da se priključe kolegama na skup ispred Rektorata u Podgorici, jer je policija iznajmljeni kombi kojim su krenuli za Podgoricu isključila iz saobraćaja.

Studenti su "Vijestima" ispričali da su upravo oni iz svojih "sirotinjskih studentskih džepova" platili privatni prevoz do Podgorice, odnosno kombi, kako bi ostvarili svoja studentska i građanska prava.

Skup ispred Rektorata u Podgorici organizuje Studentska inicijativa, a studenti će kako je najavljeno, "usvojiti ocjenu trenutnog stanja i iskazati svoje nezadovoljstvo i iznijeti svoje zahtjeve".

"Sve su nas iskontrolisali, a kombi poslali na tehnički pregled jer navodno nije imao izvjesnu potvrdu o tehničkom pregledu. ostali smo na putu, zmeđu tunela Budoš i sledećeg tunela prema Podgorici, a bićemo tu dok nam se ne stvore uslovi da se priključimo kolegama ispred Rektorata", kazali su studenti "Vijestima".

Navode i da se trude da pronađu alternativno rješenje prevoza kako bi ipak stigli na skup u Podgoricu, a da je delegacija od nekoliko kolega već to uspjela.

"Pošli su da obavijeste naše kolege u Podgorici kako smo onemoguećni da dođemo u Podgoricu da im se pridružimo, ali i da ostvarimo svoja građanska prava i izrazimo nezadovoljstvo aktuelnim političkim i drugim stanjem", kazali su studenti.

Uprava policije: Kombi isključen zbog tehničke neispravnosti

Iz Uprave policije je saopšteno da je nikšićka policija danas je saobraćaja isključila kombi vozilo firme "Bogićević prevoz" zbog tehničke neispravnosti, protiv pravnog lica podnijeta je prekšajna prijava, a vozaču je izdat nalog za naplatu mandatne kazne.

"Naime, službenici CB Nikšić su, 12. marta 2019. godine oko 10,50 časova, na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Budoš, zaustavili kombi vozilo "Bogićević prevoz" danilovgradskih registarskih oznaka, vlasništvo firme "DD Tours", kojim je upravljao V.K. (40) iz Danilovgrada a u kojem su se nalazili putnici. Prilikom kontrole policijski službenici su utvrdili da vozilo nije podvrgnuto redovnom šestomjesečnom pregledu, a što je obaveza shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima (član 317 stav 1 tačka 46) iz kojeg razloga je vozilo isključeno iz saobraćaja i upućeno na kontrolni tehnički pregled. Takođe, prilikom kontrole utvrđeno je da se na vozilu nalaze ljetnji pneumatici iako je na snazi Naredba o obaveznoj upotrebi zimske opreme (član 317 stav 1 tačka 14 ZOBS-a)", kazali su iz Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da su policajci vozaču saopštili da je za potrebe prevoza putnika potrebno angažovati drugo vozilo, na šta je on izjavio da nije u mogućnosti da angažuje drugo vozilo.

"Nakon toga, policijski službenici su saopštili V.K. da putnike preveze do Autobuske stanice u Nikšiću što su putnici navedenog kombija odbili. Prilikom vršenja kontrolnog tehničkog pregleda kombi vozila utvrđene su sljedeće neispravnosti: vozilo nije podvrgnuto redovnom šestomjesečnom pregledu, na vozilu se ne nalaze zimski pneumatici, nekompletna prateća oprema i neispravnost pomoćne kočnice", kazali su iz Uprave policije.

Navode i da su u odnosu na konstatovane neispravnosti, policajci podnijeli prekršajnu prijavu protiv pravnog lica i izdali nalog za naplatu mandatne kazne vozaču V.K.

"Napominjemo da policijski službenici svakodnevno sprovode aktivnosti u cilju provjere tehničke ispravnosti vozila za prevoz putnika, kako bi obezbijedili sigurnije uslove za učesnike u saobraćaju", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: