Policija upozorava, vozači se kunu u aplikaciju

Aplikaciju “Moja patrola”, svojevrsni alarm o policijskim patrolama na drumovima, omogućava korisnicima da samo jednim klikom upozore na opasnost po džep
49212 pregleda 43 komentar(a)
Saobraćajna policija na putu Podgorica-Cetinje, Foto: Boris Pejović
Saobraćajna policija na putu Podgorica-Cetinje, Foto: Boris Pejović

Uprkos tome što se mnogi hvale da ih je “My Patrol” (“Moja patrola”) sačuvala novčanih kazni i većih problema, u Upravi policije ne gledaju blagonaklono na tu aplikaciju i poručujući da smanjuje bezbjednost saobraćaja na crnogorskim putevima.

“Stalno objavljivanje mjesta na kojem se nalaze policijske patrole, korišćenjem pomenute aplikacije, ni u kom slučaju ne može doprinijeti povećanju bezbjednosti učesnika u saobraćaju, ni ukupnoj bezbjednosti građana”, rečeno je “Vijestima” iz Uprave na čijem je čelu Veselin Veljović.

Aplikacija omogućava svim korisnicima da samo prijave primijećenu policijsku patrolu i da uvijek budu obaviješteni o patrolama koje su prijavili drugi korisnici.

Na svaku prijavljenu patrolu korisnik može kliknuti i dobiti informacije o vjerovatnoći da se patrola zaista tu nalazi, kao i ko ju je i kada prvi i posljednji prijavio. Svaku patrolu korisnik aplikacije može potvrditi ukoliko je i sam primijetio, ili negirati ukoliko se patrola više ne nalazi na prijavljenoj lokaciji.

“Što im omogućava da izbjegnu redovnu policijsku kontrolu. Na taj način dolazimo u situaciju da vozači koji upravljaju vozilom bez položenog vozačkog ispita, pod izrečenom zabranom ili zaštitnom mjerom, pod dejstvom alkohola u organizmu, neregistrovanim vozilom i sl. izbjegavaju policijsku kontrolu i eventualnu sankciju”, kazali su iz Uprave policije.

Na pitanje “Vijesti” da li su zbog toga tražili njeno gašenje, ili se žalili kompaniji koja stoji iza “Moje patrole”, iz Uprave su kazali da je Ministarstva unutrašnjih poslova prošle godine o radu aplikacije “upoznalo organ koji je nadležan za preduzimanje odgovarajućih mjera i eventualnu zabranu ove aplikacije”, ne precizirajući koji i kakav je ishod žalbe.

“U uslovima korišćenja aplikacije se navodi da je aplikacija ‘My Patrol’ namijenjena povećanju opšte bezbjednosti na putevima, u smislu prevencije i služi kao upozorenje vozačima na postojanje policijskih patrola, kako bi poštovali propise iz bezbjednosti saobraćaja na putevima, uzevši u obzir da je rad policije javan. Smatramo da se ovom aplikacijom postiže suprotan cilj od cilja koji je naveden, odnosno povećanja opšte bezbjednosti na putevima, iz razloga što će na ovaj način učesnici u saobraćaju poštovati saobraćajne propise samo na dijelu puta gdje se nalazi policijska patrola, dok će na ostalim dionicama te propise kršiti, što može dovesti do pogoršanja bezbjednosti saobraćaja na putevima”, navodi se u odgovoru.

Aplikacija se osim u Crnoj Gori koristi u još četiri zemlje - Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Rumuniji.

Prema podacima dostupnim na sajtu mypatrol.app, nju ima instalirano više od 372.000 korisnika koji su prijavili policijske patrole više od 1,7 miliona puta.

Predstavnici aplikacije su kazali “Vijestima” da je registrovanih koristnika u Crnoj Gori u ovom trenutku 47.000.

Ističu da nisu imali nikakvih problema niti žalbi zbog aplikacije.

“Aplikacija ne krši nijedan član zakona, jer je riječ o razmjeni javnih informacija među građanima. Pojedini zvaničnici iz MUP-a Crne Gore su u javnosti komentarisali aplikaciju “My Patrol” i potvrdili da je sve po zakonu i da je aplikacija potpuno legalna”, navodi se u odgovoru.

Na pitanje “Vijesti” da li su imali problema sa vlastima u drugim zemljama, kazali su da je potpuno ista situacija kao i u Crnoj Gori.

“Zvaničnici MUP-a Srbije su takođe u srpskim medijima komentarisali aplikaciju i objasnili da je sa zakonske strane sve u redu, da bi bilo elemenata kršenja zakona ukoliko bismo upadali u njihove baze podataka i odatle uzimali informacije, ali ako se aplikacija zasniva na razmjeni informacija među građanima, onda je sve u redu”.

“Kad je nisam koristio, ‘popio’ sam kaznu”

Dragan, jedan od 47.000 korisnika u Crnoj Gori, kazao je da aplikaciju koristi od početka. “Veoma je korisna i veoma mi je potrebna zbog posla, zbog kojeg sam gotovo svakodnevno na putu od jednog do drugog grada. Kad je nisam koristio, ‘popio’ sam kaznu, pa sam se opametio”, kazao je sagovornik “Vijesti”, koji je privilegovani korisnik “My Patrol”. Pozitivni komentari se mogu pročitati i na servisima koji nude instaliranje aplikacije. Dok neki ističu da daje veoma tačne lokacije saobraćajnih patrola, drugi navode da je osmišljena odgovorno kako ne bi odvraćala pažnju vozača tokom vožnje.

Bonus video: