Polimski Micev: Nastavnik Dašić tri decenije analizira bilježi vremenske prilike

Živjeti u blizini Visitora i Prokletija, Zeletina i Komova, a ne znati kad će biti kakvo vrijeme, znači neizvjesnost i prepuštenost ćudima prirode
167 pregleda 7 komentar(a)
Vukić Dašić, Foto: Zoran Đurić
Vukić Dašić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.10.2012. 07:22h

Nastavnik geografije iz Brezojevica kod Plava Vukić Dašić, amaterski, za svoj merak i za komšije i prijatelje, tri decenije prati i bilježi vremenske prilike u gornjem Polimlju i progonozira vrijeme.

Ovaj dobroćudni prosvjetar kaže da je od dječačkih dana zagledan u nebo u čijem beskaraju pokušava da dokuči ono što se i te kako tiče njegovog svakodnevnog života.

Živjeti u blizini Visitora i Prokletija, Zeletina i Komova, a ne znati kad će biti kakvo vrijeme, znači veliku neizvjesnost i prepuštenost ćudima prirode. Vukić tih briga nema. Bog mu dao nekakav dar, on to nadogradio knjigom i dugugodišnjim praćenjem vremenskih prilika i eto ti prilično pouzdane seoske prognoze.

"Ne znam šta je to, ali još kada sam bio dječak volio sam da gledam u nebo i razmišljam o tome. I dan-danas uvijek ispratim zalazak sunca i izlazak mjeseca. Uvijek me je zanimalo da posmatram oblake".

Za prošlu zimu kaže da je očekivao veliki snijeg

"Od '79. godine naovamo bilježim svaki dan podatke o vremenu i sad da me pitate kakvo je bilo vrijeme na ovaj dan prije 20 godina, sve bih vam mogao reći. Ja uveče ne moram slušati prognozu. Dovljno mi je da se danas osvrnem na oblake i da znam gdje se nalazi centar ciklona i da znam kakvo će biti vrijeme narednih dan-dva" kaže Vukić.

Kaže on da njegovi rođaci i poznanici ponekad pretjeruju kad kažu da bez greške pogađa sve prognoze, pa skromno zaključuje da su mu predviđanja vremena uglavnom dobra.

"Pronikao sam u suštinu metereologije ovog kraja i to me zanima. Ako nemam nekih obaveza i temeljno se duži period posvetim praćenju vremenskih prilika, pogodim bez greške kakvo će vrijeme biti. To nerijetko zavisi od jednog trenutka. Ponekad stanem i uočim jedan dio neba, zapazim neki vjetar ili oblak i odmah znam kako će biti vrijeme" priča Vukić.

Ovaj metereolog iz meraka kaže da se prognozom vremena na ozbiljan način mora baviti i onaj kome to nije struka i onaj ko je za to “izučio velike škole”. Ipak, saglasan je on, mnogo je lakše “pravim” metereolozima jer imaju i instrumente i vezu sa satelitima, a Vukić samo dar i termometar.

"Svaki put kad omanem ja se branim time da je u metereologiji pravilo da pravila nema. Nema toga koji može da tvrdi da sa potpunom sigurnošću može prognozirati vrijeme. To je nauka koja još nije dovoljno proučena"

"Samo treba znati zašto se šta dešava u atmosferi. Kad u dvorištu osjetite neprijatan miris iz septičke jame, odmah znate da je pao vazdušni pritisak i da za dan-dva slijedi promjena vremena".

"Ja posmatram nebo. Ako se na visini oblaci kreću na sjever iz jugozapadnog kvadranta, a niski oblaci i vjetar dolaze sa sjevera, ja znam da će biti jake padavine. Tu bi Micev rekao da je u pitanju ciklonska aktivnost u Sredozemlju a da je frontalni poremećaj sa sjevera. Ja odmah znam da će biti velike padavine ali pošto nemam istrumente ja, kao Micev, ne mogu precizno odrediti visinu sniježnog pokrivača" kaže Dašić.

Ni Micev svaki put i do kraja ne pogodi i ne može mu se zamjeriti jer nebo nema kraja a ćudi atmosfere su nepredvidive. Ko bi onda Vukiću, koji to radi od meraka, mogao zamjeriti ako željno očekivana kiša odocni dan ili dva.

Poštuje Vukić metereologe, posebno najpopularnijeg među njima, Miceva, ali i ponavlja da je njima mnogo lakše

"Svaki put kad omanem ja se branim time da je u metereologiji pravilo da pravila nema. Nema toga koji može da tvrdi da sa potpunom sigurnošću može prognozirati vrijeme. To je nauka koja još nije dovoljno proučena".

"Osim toga tu su i razne promjene u stratosferi. Metereolozi ih prate i računaju, ali u međuvremenu sa sjeverozapada ili sjevera prodre front, udari u bok, pomjeri i sve se poremeti. Ko će to znati" pita se Vukić.

Poštuje Vukić metereologe, posebno najpopularnijeg među njima, Miceva, ali i ponavlja da je njima mnogo lakše.

"Planiram da sistematizujem ovo što sam zapisivao i pratio preko tri decenije i da napišem jednu knjigu u kojoj bih objasnio vrijeme i osobenosti vremenskih prilika ovog kraja" kaže Vukić, pokazujući stotine stranica spojenih školskih svesaka ispisanih rukom.

Ne gleda u kosijer nego u nebo

Poneki komšija ili rođak se našali da Vukić određuje prognozu gledajući u kosijer.

"Šale se ljudi, čuo sam to ali to nije tačno. Ja gledam u nebo i pratim promjene i na osnovu toga govorim kakvo će biti vrijeme" kaže Vukić.

Dodaje ipak da "postoji nekakva logika", a bez logike je, kako on kaže, nezamisliva metereologije.

"Prije neku godinu donio mi jedan rođak da mu oklepljem kosu. Ja počeo i nijesam došao ni do polovine a ona je na suncu počela da se presijava u spektru duginih boja. U stvari, ko zna ponešto iz hemije, zna i da kosa nije ništa drugo nego hemijski barometar".

"Za narednu mogu da kažem da će vremenske prilike ići iz krajnosti u krajnost i da će se za 48 sati događati nagli obrti kada je riječ o temperaturi i vremenskim prilikama"

"Ona je pravljena od više metala, od legura i ona reaguje na promjene u atmosferi. To je u stvari znak da možeš spremiti kosu ali da ne kosiš jer će narednih nekoliko dana biti kiša. To sam rekao rođaku, on me je pomalo začuđeno gledao, ali narednih nekoliko dana nijesmo gledali sunca".

"Ponavljam, ja ne gledam po tome, ali postoji i tu neka logika" kaže Vukić.

Prije neku godinu je svojim kolegama iz škole nudio opkladu da će krajem maja pasti snijeg. Njima je to bilo nezamislivo i činilo im se da je već stiglo ljeto. Opklada nije pala, ali jeste snijeg i to baš krajem maja kako je prognozirao Vukić. Za prošlu zimu kaže da je očekivao veliki snijeg.

"Ali ni nakraj pameti ne onoliki. I ono se neće skoro ponoviti. Za narednu mogu da kažem da će vremenske prilike ići iz krajnosti u krajnost i da će se za 48 sati događati nagli obrti kada je riječ o temperaturi i vremenskim prilikama" najavljuje Vukić Dašić.

Bonus video: