Pomorski zaradio više od osam miliona eura?

Sa jedne na drugu stranu zaliva brodovima kompanije Pomorski saobraćaj sa Kamenara, prevezeno oko 1,4 miliona vozila svih kategorija
2039 pregleda 4 komentar(a)
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković
Trajekti ispred Upravne zgrade u Kamenarima, Foto: Siniša Luković

Protekla godina bila je rekordna u obimu prometa na trajektnom prelazu Kamenari-Lepetane, jer je sa jedne na drugu stranu zaliva brodovima kompanije Pomorski saobraćaj sa Kamenara, prevezeno oko 1,4 miliona vozila svih kategorija.

To pokazuju podaci sa rednih brojeva trajektnih karti koje su kupljene posljednja dva dana prošle godine u biletarnicama na Lepetanima odnosno Kamenarima, pa je sa tivatske na hercegnovsku stranu zaliva lani prevezeno ukupno preko 670.000 vozila koja su platila karte u biletarnici Lepetane, dok je sa novske na tivatsku stranu zaliva prevezeno oko 650.000 vozila koja su kupila kartu u bijetarnici Kamenari.

Kada se tome dodaju vozila čiji vlasnici prevoz trajektima plaćaju na osnovu godišnjih ugovira sa Pomorskim saobraćajem, odnosno vozila koja su kupila karte u posebnim sezonskim biletarnicama na obje strane prelaza u tjesnacu Verige, ukupan fizički obim prometa koji je ostvarila ova kompanija u 2019. penje se na nešto preko 1,4 miliona prevezenih vozila.

Po tome je kompanija u vlasništvu podgoričkih biznismena, braće Dušana i Dejana Bana i njihovog partnera Željka Mihailovića, lani ostvarila ukupan prihod od oko 8,4 miliona eura, po konzervativnoj procjeni o prosječnoj cijeni prodate karte od šest eura po vozilu.

Upućeni u prilike na trajektnom prelazu smatraju da je taj prosjek čak i veći, jer je ove godine bio rekordan broj autobusa i šlepera koji su koristili usluge trajekta, a oni kartu plaćaju od 12,5 do čak 25 eura, dok karta za putnički automobil iznosi 4,5 eura.

Podatke o fizičkom obimu prometa, ali i prihodima na jednoj trajektnoj liniji u državi koju koristi bez ugovora o koncesiji, Pomorski saobraćaj inače, drži u tajnosti proglašavajući ih za poslovnu tajnu. To ta kompanija radi uprkos činjenici da su podaci o prihodima od njenih usluga osnovno mjerilo po kojima Pomorski saobraćaj, državi treba da plaća naknadu za obavljanje trajektnog prevoza.

Naime, po ugovoru sa JP Morsko Dobro o zakupu morske obale u Kamenarima i Lepetanima iz 2004. a koji je jedini pravni osnov za njihovo obavljanje trajektnog prevoza na toj liniji, Pomorski saobraćaj Morskom Dobru treba da plati mjesečnu naknadu u visini od četiri odsto prihoda ostvarenog prodajom svojih usluga.

Ugovor sa Morskim Dobrom iz 2004. je istekao 31.decembra 2018. godine, ali je Pomorski saobraćaj odlukom Vlade, nastavio da obavlja ovu djelatnost do daljnjeg i tek je ljetos potpisan aneks ugovora usklađen sa takvom odlukom kabineta Duška Markovića.

Morsko dobro nema mogućnost uvida u fizički obim prometa

Iz Morskog Dobra „Vijestima“ su ranije kazali da su od početka 2019, zaključno sa septembrom, od Pomorskog saobraćaja prihodovali 204.609 eura. To znači da je, ako se ima u vidu ugovorena obaveza Pomorskog saobraćaja, firma na kraju trećeg kvartala prošle godine imala ostvaren zvaničan ukupan prihod od prodaje svojih usluga u visini od 5.115.250 eura. Podaci sa prodath karata za trajekte koje su krajem septembra objavile „Vijesti“ međutim, pokazuju da je pravi promet bio osjetno veći i da je iznosio najmanje oko 6,4 miliona eura. Iz JP Morsko Dobro tada su indirektno priznali da oni nemaju mogućnost uvida u fizički obim prometa koji Pomorski saobraćaj ostvaruje na trajektnoj liniji preko tjesnaca Verige, iako je prihod od prodatih trajektnih karata osnovni parametar za obračun naknade što je naplaćuje to JP. Iz Morskog Dobra „Vijestima“ su krajem spetembra samo kazali da „Pomorski saobraćaj dostavlja Javnom preduzeću mjesečni Obračun o ostvarenom prihodu od prodaje karata, te shodno tome, uplaćuje četiri odsto od ostvarenog prihoda od prodaje karata u skladu sa Ugovorom.“ Po ukupno realno ostvarenom prihodu od usluga u 2019. Pomorski saobraćaj bi ovom državnom preduzeču trebao da plati ukupnu godišnju naknadu od preko 330 hiljada eura.

Bonus video: